Όπως δήλωσε το μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου « το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα δεν φαίνεται να ήταν νομικά κατοχυρωμένο, αφού δεν υπήρχαν θεσμοθετημένοι κανονισμοί, αλλά μόνο κριτήρια». 

Από την πλευρά του ένα άλλο μέλος της Επιτροπής, ο Παύλος Ιωάννου τόνισε « γιατί δεν υπήρξαν Κανονισμοί από το 2007 και ειδικότερα, μάλιστα από το 2013 όταν για πρώτη φορά το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων θεσπίστηκε νομοθετικά; Ελλείψει κανονισμών, τα κριτήρια βασίζονταν σε πρόνοιες δύο γραμμών στον νόμο περί αρχείου πληθυσμού». 

Οι αναφορές έγιναν κατά την κατάθεση του τέως Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, στην πρώτη ακρόαση που διεξήχθη παρουσία λειτουργών των μέσων ενημέρωσης και διήρκησε πέραν των τριών ωρών. 

Από την πλευρά του, ο κύριος Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο περί αρχείου πληθυσμού νόμος, έδινε σχεδόν απόλυτη ελευθερία στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Μύρων Νικολάτος, ρώτησε τον μάρτυρα, αν ποτέ ζητήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο γνωμάτευση για τη νομιμότητα της παραχώρησης πολιτογράφησης σε μέλη οικογενειών επενδυτών. 

Ο Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε ότι « αυτό δεν ήταν Πρόγραμμα το οποίο δεν ήταν γνωστό, ήταν ένα από τα πιο συζητημένα θέματα των τελευταίων ετών. Αν κάποιος είχε την άποψη ότι υπάρχει αυτό το νομικό κενό δεν θα έπρεπε να το πει; Η Βουλή που είναι; Ο Γενικός Εισαγγελέας; Ενας δικηγόρος, ένας δημοσιογράφος, κάποιος τέλος πάντων, να πει ότι είναι παράνομο»; 

Ουδείς ζήτησε να εξαιρεθεί

Ο Χάρης Γεωργιαδης ρωτήθηκε, παράλληλα, κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή κάποιος Υπουργός δήλωσαν κώλυμα ζητώντας την εξαίρεσή τους από τη διαδικασία έγκρισης από το Υπουργικό κάποιων πολιτογραφήσεων, για την αποφυγή σύγκρουσης συμφέροντος, με δεδομένο ότι λειτουργούσε το πρώην δικηγορικό γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και Υπουργοί είχαν δικηγορικά γραφεία ή είχαν συγγενικά πρόσωπα που ασχολήθηκαν με αιτήσεις πολιτογραφήσεων. 

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε « νομίζω πως όχι. Δεν θέλω να το πω με απόλυτη βεβαιότητα, νομίζω θα το θυμόμουν. Εξ όσων θυμάμαι πάντως, όχι.  Εκ μέρους μου, ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου με κανέναν τρόπο και σε καμία περίπτωση δεν ηγέρθη θέμα σύγκρουσης συμφέροντος σε σχέση με αιτήσεις πολιτογράφησης. Αν προέκυπτε, η διαδικασία προβλέπει αποχή από τη λήψη αποφάσεων, κάτι που δεν χρειάστηκε ποτέ να κάνω». 

Ερωτηθείς γιατί προέκυψε η ανάγκη το 2017 να αναθεωρηθεί το Σχέδιο Πολιτογραφήσεων και να θεσπιστεί το 2018, Κώδικας δεοντολογίας και Μητρώο Παρόχων, ο κύριος Γεωργιάδης είπε ότι αυτό έγινε αφού ο νέος, τότε, Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, διαπίστωσε σοβαρές υστερήσεις στις διαδικασίες του Υπουργείου. 

Επ΄αυτού ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι « το καλοκαίρι του 2017, πολύ σύντομα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Πετρίδης με ενημέρωσε ότι διαπιστώνει ότι οι διαδικασίες στο Υπουργείο του έχουν σοβαρές υστερήσεις. Αμέσως, ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αδυναμίες. Από την πλευρά μου, θεώρησα, ιδιαίτερα σοβαρές τις διαπιστώσεις και ετοιμάσαμε από κοινού κάποια μέτρα διόρθωσης». 

Ο κύριος Γεωργιάδης παραδέχθηκε πως δεν αποτράπηκε τελικά η εκμετάλλευση και κατάχρηση του προγράμματος, τονίζοντας σε αυτό το σημείο, πως και ο ίδιος έχει μερίδιο ευθύνης ως μέλος του Υπουργικού. 

Σημείωσε ωστόσο, πως όταν διαπιστώθηκαν τα προβλήματα και ειδικά ότι οι έλεγχοι του Υπουργείου Εσωτερικών δεν ήταν αξιόπιστοι, ο ίδιος θορυβήθηκε και προχώρησαν με τον κύριο Πετρίδη σε λήψη μέτρων για να κλείσουν τα παραθυράκια. 

«Δυστυχώς, ένα πρόγραμμα που έγινε με καλή πρόθεση για να βοηθήσει την ανάκαμψη και τη ανάπτυξη της οικονομίας, έτυχε τέτοιας κατάχρησης που εξέθεσε την Κύπρο διεθνώς. Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω, πώς ήρθε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου μια τέτοια θετική εισήγηση/ σύσταση, όπως αυτή για τον Μαλαισιανό Τζο Λόου. Ήταν μια τόσο κτυπητή περίπτωση, λανθασμένου χειρισμού που μας εξέθεσε» σημείωσε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Η επόμενη δημόσια ακρόαση της Επιτροπής θα γίνει την Πέμπτη, με μάρτυρες τους πρώην Υπουργούς Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και Χαρίλαο Σταυράκη, στις 26 Ιανουαρίου, θα καταθέσει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Φωτογραφίες: Mattpress











Έπονται καταθέσεις Πρόεδρο και Αρχιεπίσκοπο

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σε κατοπινό στάδιο θα καθοριστούν ακροάσεις στις οποίες θα καταθέσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, Χρυσόστομος Β’.

Με βάση τον κατάλογο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, μέχρι στιγμής ενώπιον της επιτροπής έχουν καταθέσει, δέκα κρατικοί αξιωματούχοι. Πρόκειται για τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, την προϊστάμενη της Μονάδας Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος στο Υπουργείο Εσωτερικών, Χριστίνα Καούλλα, τους πρώην ΥΠΕΣ Σωκράτη Χάσικο, Ελένη Μαύρου και Νεοκλή Συλικιώτη, τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόση Τσιόλα και τους πρώην γραμματείς του Υπουργικού, Γιώργο Γεωργίου και Ανδέα Μολέσκη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Επιτροπή, μέχρι στιγμής έχει εξεταστεί σημαντικός αριθμός περιπτώσεων κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, ενώ συνεχίζεται και η αποστολή επιπρόσθετων φακέλων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται, οι δημοσιογράφοι που θα παρακολουθούν τις εργασίες της Επιτροπής δεσμεύονται από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ερευνητική Επιτροπή των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών συστάθηκε κατόπιν διαταγμάτων του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με ημερομηνίες 07.09.2020, 14.10.2020, 27.11.2020 και 1.12.2020.


?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ