Η AFAD ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 30 μετασεισμοί και ότι περισσότερες από 400 ομάδες διασωστών έχουν σταλεί στην περιοχή για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις.

«Κινητοποιήσαμε τέσσερις ομάδες στην περιοχή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρετζέπ Σαλτζί, της τουρκικής Ένωσης Ερευνών και Διάσωσης (AKUT). «Μάθαμε ότι έχουν πέσει κτίρια, ετοιμαζόμαστε να στείλουμε και άλλες ομάδες, αν χρειαστεί», πρόσθεσε.

«Ήταν τρομακτικό, τα έπιπλα έπεφταν πάνω μας. Τρέξαμε έξω. Θα περάσουμε τις επόμενες ημέρες σε ένα εξοχικό, έξω από την πόλη», είπε ο 47χρονος Μελαχάτ Τζαν, κάτοικος του Ελαζίγ.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας ανακοίνωσαν απόψε ότι θα παράσχουν δωρεάν τηλεφωνικές υπηρεσίες και Ίντερνετ στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

Η διεύθυνση Καταστροφών και Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) έστειλε υλικοτεχνική στήριξη σε 8 επαρχίες: 1.689 αντίσκηνα, 1.656 κρεβάτια, 9.200 κουβέρτες.

Στην περιοχή έσπευσαν ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και ο Υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ. 

«Ήταν τρομακτικό, τα έπιπλα έπεσαν πάνω μας. Τρέξαμε γρήγορα έξω» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 47χρονος Μελαχάτ Τζαν, κάτοικος του Ελαζίγ.

Ο 68χρονος Ζεκέριγια Γκιουνές περιέγραψε ότι είδε ένα κτίριο να καταρρέει σε απόσταση 200 μέτρων από την οικία του, χωρίς να μπορεί να γνωρίζει εάν ήταν κατοικημένο.

«Όλοι κατέβηκαν στους δρόμους, ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός, πολύ τρομαχτικός» σημείωσε.

Την ίδια ώρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε τα συλλυπητήριά του στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον τουρκικό λαό.

«Ολόψυχη συμπαράσταση στον πρόεδρο Ερντογάν και τον τουρκικό λαό μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία. Οι ομάδες μας έρευνας και διάσωσης είναι έτοιμες να βοηθήσουν», ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε και τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές στην ανατολική Τουρκία, μεταξύ αυτών στο Τούντζελι, τα Άδανα και η Χατάι, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο σεισμός σημειώθηκε σε μια απομακρυσμένη, σχετικά όχι πυκνοκατοικημένη περιοχή και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος προκειμένου οι αρχές να καταγράψουν το πλήρες εύρος των ζημιών.

 

Merkezi Elazığ Sivrice olarak açıklanan 6,8 büyüklüğündeki depremin Qamişlo ve Kobane’den hissedilişi pic.twitter.com/JpqYVIH5Db

— Mutlu Civiroglu (@mutludc) January 24, 2020

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίζεται εννέα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σιβρίς και 221 χιλιόμετρα βορειοανατολικά Γκαζιαντέπ.

Ο ισχυρότερος μετασεισμός που έχει καταγραφεί έως αυτή την ώρα είναι της τάξης των 5,4 ρίχτερ, ενώ προηγήθηκαν δονήσεις 5,1 και 5 Ρίχτερ, αλλά και δεκάδες μικρότερες.

Gaziantep #deprem pic.twitter.com/ADxh9JQVO5

— Abdel Kader Albayram (@albyrmabdlkdr) January 24, 2020

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Το Σιβρίτζε επλήγη πολύ σοβαρά, ομάδες διάσωσης βρίσκονται καθ’ οδόν».

A 6.8 magnitude earthquake hit Sivrice, a district of #Turkey's ?' />

Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ