Η κατάσταση επί του εδάφους

Η Λιβύη, η οποία μόνο καλύτερες ημέρες και δημοκρατία δεν είδε μετά την πτώση Καντάφι, μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο στον οποίο εμπλέκονται αρκετές χώρες μέσω διαφόρων ομάδων. Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φάγεζ ας Σάρατζ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και εδρεύει στην Τρίπολη. Αντίπαλός του ο Χαλίφα Χαφτάρ που ελέγχει τα ανατολικά της χώρας και προσπαθεί από τον περασμένο Απρίλιο να εισέλθει στην πρωτεύουσα. 

Η κυβέρνηση Σάρατζ αντέχει χάρη στην παρουσία παραστρατιωτικών ομάδων, οι πλείστες με μαχητές του εξωτερικού. Αρκετές από αυτές εξοπλίζονται από την Τουρκία. 
Η Άγκυρα θέλησε να εκμεταλλευθεί τα δεδομένα στη Λιβύη προωθώντας τα δικά της συμφέροντα. Κι ένα από αυτά ήταν να καταφέρει μια συμφωνία για καθορισμό θαλάσσιων συνόρων με βάση τη δική της θεώρηση του δίκαιου της θάλασσας. Εκμεταλλεύθηκε το γεγονός και ανάγκασε την κυβέρνηση Σάρατζ να υπογράψει τη συγκεκριμένη συμφωνία. Μια συμφωνία την οποία δεν επικυρώνει το λιβυκό Κοινοβούλιο το οποίο όμως δεν ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανάλυση: Όλα τα δεδομένα στην κυπριακή ΑΟΖ (χάρτες)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πίεζε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στο να προχωρήσουν με το συγκεκριμένο μνημόνιο. Κάτι που τελικά κατάφερε προκαλώντας νέα δεδομένα στην περιοχή.

Ενόχληση των Γερμανών

Το Βερολίνο είναι μεταξύ εκείνων που αντέδρασαν στις ενέργειες της Τουρκίας. Και σ’ αυτήν περίπτωση η αντίδραση δεν ήταν για τα μάτια των Κυπρίων και των Ελλήνων. Η Γερμανία επιχειρούσε εδώ και καιρό να πετύχει να φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών Σάρατζ και Χαφτάρ. Ο πρώτος μέχρι πρόσφατα ήταν αρνητικός γιατί δεν ήθελε να δώσει οποιαδήποτε υπόσταση στον Χαφτάρ. Εκεί που η προσπάθεια των Γερμανών φάνηκε να καρποφορεί και έφτασαν τα πράγματα πλησίον του να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προέκυψε ανατροπή.

Αυτό ήταν συνεπακόλουθο της στήριξης της Τουρκίας προς τον Σάρατζ ο οποίος αισθάνθηκε δυνατός και απέρριψε το διάλογο με τον Χαφτάρ.  Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά σε διεθνές και διπλωματικό επίπεδο, εντός της Λιβύης ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ κάλεσε τις δυνάμεις του να προωθηθούν προς το κέντρο της Τρίπολης για την τελική μάχη. Οι επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τη Λιβύη. Οι εξελίξεις στη χώρα δεν αφορούν μόνο τους κατοίκους της Λιβύης αλλά επηρεάζουν ευρύτερα την περιοχή. 

Η μεγάλη εικόνα του τουρκικού παιχνιδιού
Συνήθως, η Λευκωσία παρακολουθεί τα θέματα Τουρκίας σε σχέση με τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις (Κυπριακό κατά κύριο λόγο και πρόσφατα ενεργειακά). Είναι, ωστόσο, εμφανές ότι η Τουρκία, επί Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν παίζει μόνο τοπικά και πέριξ των συνόρων της, αλλά ευρύτερα από την Ασία μέχρι και την Αφρική.

Κατάφερε, από τη μια, να μπει δυνατά και να αποκτήσει στρατιωτικές βάσεις σε χώρες με τις οποίες έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις, Αζερμπαϊτζάν και Κατάρ. Και από την άλλη, κατάφερε να εισχωρήσει στην αφρικανική ήπειρο εκμεταλλευόμενη είτε την αστάθεια, τη δεδομένη
στιγμή, είτε εμφανιζόμενη ως σωτήρας.

Τοποθετώντας όλα αυτά σε έναν χάρτη μπορούμε κάλλιστα να αντιληφθούμε το πόσο μεγάλο και πόσο σοβαρό είναι το παιχνίδι που παίζει ο Ερντογάν και η Τουρκία αυτή τη στιγμή.

?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ