Συντονισμός Αναστασιάδη-Μητσοτάκη: Συζήτησαν κυπριακό και τουρκικές προκλήσεις

Τετάρτη, 25/11/2020 - 08:45
Μικρογραφία

Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είχε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η συνομιλία τους έγινε για σκοπούς συντονισμού ενόψει της καθόδου της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο για να έχει επαφές πρώτα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ και στη συνέχεια τη μετάβαση της στην Αθήνα. Συζήτησαν επίσης την πορεία των ελληνοτουρκικών ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Ο συντονισμός των δύο κυβερνήσεων κρίνεται απαραίτητος από κάθε άποψη καθώς τόσο οι εξελίξεις στο κυπριακό όσο και η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ σχετίζονται άμεσα και απαιτούν προεργασία εξαιτίας της στάσης που τηρεί η τουρκική πλευρά και στα δύο ζητήματα.

Στο μεν κυπριακό η τουρκική πλευρά δια στόματος Τσαβούσογλου επανέλαβε χθες ότι «δεν πρέπει να μιλάμε για ομοσπονδία αλλά για ένα μοντέλο λύσης δύο κρατών» και επικαλέστηκε την εκλογή Τατάρ στα κατεχόμενα ως ένδειξη της «βούλησης» και των Τ/κ για αυτό το μοντέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρίσκονται ευθυγραμμισμένοι στη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχίσουν από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα. Θέση που θεωρητικά ευθυγραμμίζεται και τον στόχο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όπως δημόσια αλλά και γραπτώς εκφράστηκε.

Άλλωστε σε παρέμβαση του στο πλαίσιο του συνεδρίου Economist την Τρίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι καμιά άλλη «ιδέα» δεν θεωρείται βιώσιμη επιλογή για την ε/κ πλευρά πέραν των όσων περιλαμβάνονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ότι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής, η Αθήνα είναι πυρ και μανία για το γεγονός ότι καθώς οι Τούρκοι εμφανίζονται έτοιμοι να κάνουν θετικά βήματα προς την ΕΕ τις τελευταίες ημέρες, χθες προχώρησαν στην έκδοση τριών Navtex όπου με επίκληση της Συνθήκης της Λωζάνης θέτει θέμα αποστρατικοποίησης της Ικαρίας, της Πάτμου, της Χίου, της Σάμου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης. Έντονη ήταν η αντίδραση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι «Η Τουρκία απώλεσε δυστυχώς μία ακόμη σημαντική ευκαιρία για να διακόψει, όσο κάτι τέτοιο θα είχε νόημα, την παράνομη κατ’ εξακολούθηση συμπεριφορά της».

Τα μηνύματα που λαμβάνονται από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι αυτή τη φορά πιο αποφασιστικά ως προς την υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας, αν και εξαιτίας της προηγούμενης εμπειρίας, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία κρατάνε μικρό καλάθι θέλοντας να δουν στην πράξη αυτή την «αποφασιστικότητα».