Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη μετά τα επεισόδια στο στάδιο «Ελευθερία»

Δευτέρα, 27/3/2023 - 14:28

Λήψη άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων για αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, αποφασίστηκε τη Δευτέρα σε έκτακτη σύσκεψη, με αφορμή τα επεισόδια, που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής τόσο εκτός όσο και εντός του σταδίου Ελευθερία.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Αρχηγού της Αστυνομίας, του Βοηθού Αρχηγού αρμόδιου για θέματα ποδοσφαίρου και αθλητικών εκδηλώσεων και του Αστυνομικού Διευθυντή Λευκωσίας, αποφασίστηκε η ετοιμασία έκθεσης γεγονότων, η οποία εντός της ημέρας θα βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστουδουλίδη και της αρμόδιας Υπουργού, Άννας Κουκκίδου Προκοπίου, για ενημέρωση.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Αντρέου είπε πως η ανακοίνωση των μέτρων θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, για να προσθέσει ότι εντός της ημέρας θα σταλεί έκθεση γεγονότων, ώστε να ενημερωθεί η Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Νέα συνάντηση τις επόμενες μέρες

Όπως σημείωσε, κατά τη σύσκεψη έχει αποφασιστεί να ληφθούν «κάποια άμεσα και κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες», ενώ πρόσθεσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί ακόμα μια σύσκεψη στην παρουσία αρμόδιων φορέων, για θέματα που αφορούν στον αθλητισμό και τις παραβατικές συμπεριφορές, ώστε να συζητηθούν περαιτέρω μέτρα, που θα αμβλύνουν το πρόβλημα που παρατηρείται.

Σήμερα έχουν γίνει εισηγήσεις για μέτρα, οι οποίες θα ανακοινωθούν. Θα προχωρήσουν στην υλοποίηση τους.

Σε διαθεσιμότητα μέλος της Αστυνομίας

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαθεσιμότητα, στην οποία τέθηκε μέλος της Αστυνομίας, μετά τα επεισόδια, ο κ. Αντρέου εξήγησε ότι ένα μέλος του Σώματος είχε εντοπιστεί σε ένα από τα λεωφορεία, που ανακόπηκαν, στα οποία υπήρχαν οπαδοί του Απόλλωνα.

Κληθείς να αναφέρει το λόγο που τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο συγκεκριμένος αστυνομικός, ο κ. Αντρέου είπε πως «όταν του ζητήθηκε από τους ανακριτές να βοηθήσει το ανακριτικό έργο ο ίδιος αρνήθηκε να βοηθήσει, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος -όπως ανέφερε- ήταν παρών σε κάποια περιστατικά».

Σύμφωνα με τον Χρίστο Αντρέου, ο συγκεκριμένος αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διερευνάται εναντίον του πειθαρχική υπόθεση, για αδικήματα που αφορούν σε ανάρμοστη συμπεριφορά, αμέλεια καθήκοντος, παράβαση και παράλειψη.

Επίσης, είπε ότι τέθηκε σε διαθεσιμότητα για περίοδο ενός μήνα, μέχρι να ολοκληρωθεί η πειθαρχική έρευνα.

Προσπάθεια εξασφάλισης και άλλων μαρτυρίων για περαιτέρω συλλήψεις

Εξάλλου, ο κ. Αντρέου είπε στο ΚΥΠΕ πως η Αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη ενός ατόμου, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μικρή ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, ενώ συμπλήρωσε ότι εξασφαλίστηκε πληροφορία εναντίον ενός 27χρονου, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στα επεισόδια και ο οποίος επίσης συνελήφθη.

Σε ερώτηση εάν έπονται και άλλες συλλήψεις, ανέφερε πως «γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί μαρτύρια και για άλλα πρόσωπα».

Αν υπήρχαν παραλείψεις θα αξιολογηθεί, λέει ο Αντρέου

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπήρχαν παραλείψεις από πλευρά της Αστυνομίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας απάντησε ότι «αν υπήρχαν παραλείψεις θα αξιολογηθεί από την ανάλυση του υπηρεσιακού σχεδίου που θα γίνει».

«Εμείς θεωρούμε ότι από τις πληροφορίες που είχαμε, αξιολογήθηκε ο αγώνας ως τέτοιος, που τοποθετήθηκαν 86 μέλη της αστυνομίας. Τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά την έναρξη του καλαθοσφαιρικού αγώνα. Ανταποκριθήκαμε εντός του σταδίου. Στη συνέχεια όταν εξήλθαμε του γηπέδου ξεκίνησε ο πετροβολισμός των αστυνομικών από απόσταση. Δεν μπορέσαμε να κάνουμε συλλήψεις, γιατί δεν υπήρχε εγγύτητα», εξήγησε.

Συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει όλους, συμπεριλαμβανομένης της Αστυνομίας, ενώ θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, για καταπολέμηση του φαινομένου από όλους τους φορείς που εμπλέκονται.

«Εμείς ως Αστυνομία», σημείωσε, «προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με κάθε τρόπο είτε στον κατασταλτικό τομέα, είτε στον τομέα της πρόληψης, για να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο».

Υπενθυμίζεται ότι από τα επεισόδια, καταστράφηκαν ολοσχερώς τρία προκατασκευασμένα κτίρια της εταιρείας λεωφορείων CPT, λόγω φωτιάς που τέθηκε κακόβουλα μετά από ρίψη μολότοφ, ενώ παράλληλα προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε πέντε αστυνομικά οχήματα και οχήματα πολιτών, που ήταν σταθμευμένα στον χώρο του σταδίου.

Επιπλέον, από τα επεισόδια μέλη της δύναμης δέχθηκαν επίθεση με τη χρήση φωτοβολίδων, μολότοφ, πετρών και άλλων αντικειμένων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών, οι οποίοι αφού έτυχαν των πρώτων βοηθειών, πήραν εξιτήριο.

Πηγή
ΚΥΠΕ