Ανδρέας Μαυρογιάννης: Πώς σχολιάζει την συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ και τι απαντά για τις προεδρικές εκλογές του 2028 (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο πλατό του ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ, με τη Στέλλα Σάββα, βρέθηκε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ για τα οδοφράγματα.
Άσπρος καπνός δεν βγήκε με τον κ. Τατάρ να επιλέγει για ακόμα μία φορά μία πιο σκληρή στάση απέναντι στο ζήτημα την ίδια ώρα που η ε/κ πλευρά παράδωσε 8 αλληλένδετα μεταξύ τους σημεία για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.
Ο ίδιος θα σχολιάσει λέγοντας πώς «Το ότι δεν υπήρξε συγκεκριμένο αποτέλεσμα χθες δεν σημαίνει και το τέλος του κόσμου εφόσον ξεκινά μια διαδικασία από την οποία μπορεί να βγει κάτι», με τον ίδιο να τονίζει ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να απολαμβάνουν τα οφέλη. «Εκεί που υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο πραγματικά πρέπει να εξετάσουμε είναι η αναγκαιότητα για αμοιβαιότητα» θα αναφέρει, και θα συνεχίσει λέγοντας: «Δεν γίνεται να τα παίρνει όλα η μία πλευρά και η άλλη να τα δίνει. Ο κ. Τατάρ εδώ και καιρό λέει ότι το μόνο που μπορεί να συζητηθεί είναι το οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς. Δεν γίνεται να μην έχει και η πλευρά μας κάποιες απαιτήσεις οι οποίες θα πρέπει να συζητηθούν, χωρίς ωστόσο να έχουμε μια απόλυτη εξάρτηση του ενός από τ άλλο. Το σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε ένα κλίμα που θα είναι ικανό να εκκινήσει την επανέναρξη κάποιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης καθώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.
»Όπως ξέρουμε, έγινε αυτή η συνάντηση χθες, αναμένεται να γίνει άλλη μία εντός των ημέρων, θα έχουμε την επίσκεψη της κα. Ντι Κάρλο εντός του επόμενου μήνα, υπάρχει αυτή η ιδέα της άτυπους πενταμερούς μάλλον μέσα στο Μάρτιο η οποία, επίσης είναι διαδικαστικού χαρακτήρα αφού θέμα της συζήτησης θα είναι το πότε και πώς μπορούμε να πάμε σε διαπραγματεύσεις.
»Είναι λίγο δύσκολη η κατάσταση καθώς όσο περνάει ο χρόνος, πέρα από την εμπέδωση των τετελεσμένων, θα πλησιάζουν επίσης πολιτικά γεγονότα (εκλογές κατεχόμενων τον Οκτώβριο, βουλευτικές εκλογές 2026, τέλος θητείας Γκουτέρες κ.ο.κ). Συνεπώς, είναι απαραίτητο να κάνουμε ότι μπορούμε για να γίνει κάτι το συντομότερο δυνατό. Και το άνοιγμα των οδοφραγμάτων αν και δεν είναι υποκατάστατο -όπως κανέναν μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης- της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, τουλάχιστον συμβάλει στο να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες. Θα είναι ένας καλός οιωνός ενώ θα δράσει και καταλυτικά.
»Σίγουρα η τ/κ πλευρά διατηρεί σκληρή στάση, αλλά δεν μπορεί να επιμένει στη στάση αυτή, η οποία θέλει όλα τα προνόμια για την ίδια. Πάντως από ότι αντιλήφθηκα δεν είναι απολύτως αρνητικός σε όλες τις υπόλοιπες προτάσεις. Ίσως να υπάρχουν κάποια περιθώρια και για την δίοδο Πυρόι-Αθένου.»
Ερωτηθείς για το αν η ε/κ πλευρά προτείνει άνοιγμα στο Πυρόι, ο ίδιο απαντά: «Όχι ακριβώς. Εισηγούμαστε να γίνει δίοδος, δηλαδή, θα υπάρχουν συρματοπλέγματα ένθεν και ένθεν αλλά όχι έλεγχοι. Δε θα είναι οδόφραγμα. Οδόφραγμα θα είναι η Λουρουτζίνα. Αυτή είναι μία δική μας εισήγηση ετών που αποσκοπούσε και ακόμη αποσκοπεί στο να διασκεδάσει την ένσταση του τουρκικού κατοχικού στρατού που υποστηρίζει ότι έχει φυλάκια δυτικά της διόδου, οπότε με την δίοδο αυτή σημαίνει ότι δε θα έχει πρόσβαση στα φυλάκια αυτά. Τονίζουν ότι δε θέλουν να αλλάξουν το status quo. Κι εμείς είχαμε πει ας μην αλλάξουμε το status quo, ας κάνουμε λοιπόν μια υπόγεια διάβαση. Τότε ήταν αρνητικοί, τώρα τους βλέπω πιο πρόθυμους. Αφού η πρόσβαση θα διατηρηθεί, κανονικά δεν θα πρέπει να έχουν απόλυτη ένσταση.
»Βεβαίως, εκείνη η περιοχή είναι αρκετά πολύπλοκη γιατί, έχουν άρματα μάχης και άλλα πράγματα σε επιθετική διάταξη. Υπενθυμίζω και το ζήτημα της αποναρκοθέτησης, που εμείς είχαμε πει ότι σε εκείνη την περιοχή, από τη στιγμή που έχουν άρματα μάχης σε επιθετική διάταξη δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης αποναρκοθέτηση σε αντιαρματικές νάρκες. Είναι αρκετά πολύπλοκο αλλά πιστεύω γίνεται. Δεν είναι τόσο δύσκολο με μικρές αποστάσεις όπως αυτές.»
Ερωτηθείς γιατί η τ/κ πλευρά έθεσε το ζήτημα της Λουρουτζίνας, ο κ. Μαυρογιάννης απαντά:
«Οι Λουρουτζιάδες το έχουν θέσει για να μην είναι τόσο απομονωμένοι και πιστεύω ότι θα βοηθήσει ένα οδόφραγμα. Εκεί που διατηρώ κάποιες αμφιβολίες σε σχέση με τη Λουρουτζίνα, είναι ότι, εξ όσων γνωρίζω, η τουρκική πλευρά δεν εμπιστεύεται τους Λουρουτζιάδες γιατί θεωρεί ότι είναι κάπως πιο κοντά μας».
Ερωτηθείς να σχολιάσει τις περιπτώσεις Κόκκινων και Τηλλυρίας, ο ίδιος απαντά:
«Είναι παρόμοια η κατάσταση. Και στο Πυρόι είναι στρατιωτική ζώνη. Στον Πύργο και στα Κόκκινα είναι πιο δύσκολο και λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους που δεν είναι ιδανική για δίοδο. Και νομίζω ότι και για συμβολικούς λόγους ο κατοχικός στρατός δεν θέλει να συζητήσει καθόλου για εκεί.
»Όσον αφορά τα Κόκκινα, η πλευρά μας πρέπει να επιμείνει να γίνει κάτι γιατί δε μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται αυτή η ταλαιπωρία και ο πλήρης εγκλωβισμός της περιοχής. Ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε άλλες λύσεις όπως το παράδειγμα της διόδου».
Χθες στις συζητήσεις κάποιοι έθεσαν το εξής ζήτημα: Αντί να λύσουμε το κυπριακό συζητάμε για άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων το οποίο μπορεί να αποτελεί συνοριακή πολιτική εκ μέρους της τ/κ πλευράς δημιουργώντας τετελεσμένα.
«Ιδανικά ναι θα έπρεπε να συζητάμε τη λύση του κυπριακού την οποία θα έπρεπε να έχουμε δώσει εδώ και χρόνια» απαντά ο κ. Μαυρογιάννης.
«Ωστόσο, είναι ένα βήμα εμπρός προς αυτή τη λύση. Φυσικά, αν έρθει η λύση όλα αυτά αυτοκαταργούνται. Μέχρι να φτάσουμε εκεί όμως, πρέπει να γίνουν κάποια βήματα, τουλάχιστον να μείνουν κοντά οι δύο κοινότητες και να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των πολιτών.
»Εκεί που υπάρχει για εμένα πρόβλημα είναι να θυσιάσουμε την ουσία στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στο άνοιγμα οδοφραγμάτων. Δεν γίνεται αυτά να λειτουργήσουν από μόνα τους».
Υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι θα λειτουργήσει ως de facto για τις κατεχόμενες περιοχές με ενίσχυση των συνόρων και μία νέα μορφή διχοτόμησης. Είστε αισιόδοξος γνωρίζοντας όλα όσα γνωρίζετε; Ή θα πάμε σε ένα άλλο ναυάγιο.
»Μου επιτρέπεται ένα μικρό σχόλιο. Σίγουρα είναι αρνητικό η πράσινη γραμμή να μετατρέπεται σε σύνορο αλλά το υπονοούμενο είναι ότι αν δεν ανοίγουν οδοφράγματα είναι λιγότερο επώδυνο το σύνορο αυτό; Δεν είναι επώδυνο το να μη μπορεί να το περάσει κανείς;» θα σχολιάσει ο κ. Μαυρογιάννης.
«Τώρα σε ότι αφορά την ουσία, δεν μπορώ να πω ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος κυρίως για την ανησυχία που έχω ότι από αναβολή σε αναβολή μπορεί να οδηγηθούμε σε τέτοιες καθυστερήσεις. Με ανησυχεί ιδιαίτερα η αναβολή ενόψει των εκλογών στα κατεχόμενα κ.λ.π. Τώρα όσον αφορά την ουσία των τουρκικών θέσεων περί δύο κρατών και κυριαρχικής ισότητας, σε αυτό συγκεκριμένα πιστεύω ΄το υπάρχουν κάποια περιθώρια να μην επιμένουν και να είναι τακτικισμός. Διότι, του ενδιαφέρει αλλά δεν είναι το μόνο πράγμα που θέλουν αυτή τη στιγμή. […] Η Τουρκία εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα δε θέλει να χρεώνεται πλήρως και μόνη της την παντελή έλλειψη κινητικότητας. Μπορεί να υπάρξει κάποια κινητικότητα και αυτή με τη σειρά της να μας οδηγήσει σε μία συζήτηση επί της ουσίας η οποία, μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα μπορούσε».
Ερωτηθείς να σχολιάσει τις μέχρι τώρα ενέργειες του ΠτΔ για το κυπριακό ο ίδιος θα απαντήσει:
Εμένα με ενοχλεί πάρα πολύ να χρησιμοποιείται το κυπριακό κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους. Επί της ουσίας τώρα, αν εξαιρέσουμε τις αρχικές του θέσεις όπου μας έλεγε για μήνες για Ευρωπαίους μεσολαβητές, και τι δε μας έλεγε, στη συνέχεια και σε γενικές γραμμές γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για να πάμε σε διαπραγμάτευση, τουλάχιστον όσον αφορά τα διαδικαστικά. Εκεί που χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα, είναι στο εξής: Όταν λέμε να το συνεχίσουμε από εκεί που το αφήσαμε να το εννοούμε. […] Έχουμε φτάσει σε μία κατάσταση, όπου σαφώς η δική μας πλευρά ενδιαφέρεται αλλά, ο διεθνής παράγοντας επιρρίπτει ίσες ευθύνες και στις δύο πλευρές.
»Ο ΠτΔ είναι πολύ τυχερός που έχει απέναντι του τον κ. Τατάρ -που όλοι ξέρουν ότι είναι πολύ χειρότερη η θέση και η κατάστασή του- και αυτό μας δίνει μια άφεση αμαρτιών».
Τέλος, ερωτηθείς για το εάν θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία ο ίδιος απαντά:
«Δεν το αποκλείω, το σκέφτομαι σοβαρά, αλλά βεβαίως θα πρέπει να υπάρχουν οι συνθήκες εκείνες που να το επιτρέπουν. Πρέπει μια συμμετοχή σε προεδρικές εκλογές να έχει νόημα και να κινητοποιήσει εκείνες τις δυνάμεις και τόσο κόσμο που να μπορεί να οδηγήσει σε μια εναλλακτική πρόταση για την εξουσία και για την διαχείριση του πολιτεύματός μας και του κυπριακού».
Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση: