πριν 2 μέρες
OMEGANEWS: Άμεση κατάπαυση του πυρός ζητούν οι...
πριν 2 μέρες
OMEGANEWS: Δωρεάν πρόγευμα σε μαθητές – Στόχος...
πριν 3 μέρες
OMEGANEWS: Εξοικονόμηση ενέργειας – Μέχρι και 82%...
πριν 3 μέρες
Στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, ο Alexis Sunder ετοιμάζει συναυλία μαζί με άλλους έξι νεαρούς Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, μέλη ενός συγκροτήματος που έχει θέσει ως στόχο να φέρει κοντά τις δύο πλευρές.
Οι Island Seeds δημιουργήθηκαν το 2022 στη φυλασσόμενη από τον ΟΗΕ ζώνη της πρωτεύουσας, ενώ παίζουν μουσική με την «προοπτική ενός κοινού μέλλοντος», όπως είπε ο 36χρονος κιθαρίστας σε Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Είναι μια πολύ θλιβερή χρονιά», είπε ο Ελληνοκύπριος τραγουδοποιός, αναφερόμενος στην 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο όμως, η δική μας πρωτοβουλία αφορά την σύνδεση μουσικών και ανθρώπων.
«Όταν μαζεύονται και παίζουν μουσική, δεν σκέφτονται τον διχασμό ή τη γλώσσα, όλα εξαφανίζονται μέσω της μουσικής», λέει ο Λευτέρης Μουμτζής, 46 ετών, διευθυντής και παραγωγός του γκρουπ.
Μάλιστα, ο Ezgi Akgurgen, ο 35χρονος Τουρκοκύπριος και τραγουδιστής των Island Seeds, είπε ότι η σύνθεση τραγουδιών με το γκρουπ λειτουργεί μέσα του θεραπευτικά.
«Είμαστε Κύπριοι»
Περίπου 40 άτομα συγκεντρώνονται κάθε Τετάρτη στην νεκρή ζώνη στο Ledra Palace της Λευκωσίας, το άλλοτε πολυτελές ξενοδοχείο που σήμερα φιλοξενεί την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο το 1964.
Το ρεπερτόριο του συγκροτήματος αντικατοπτρίζει απόλυτα την αποστολή του: παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια στα ελληνικά και τα τούρκικα γεμάτα με μηνύματα αδελφοσύνης.
«Επιμείναμε να οργανώσουμε αυτή τη χορωδία γιατί πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε μαζί όπως κάναμε πριν», είπε η Δήμητρα Παγιάτα, μια συνταξιούχος Ελληνοκύπρια που είναι μέλος της Κυπριακής Δικοινοτικής Χορωδίας για την Ειρήνη από την ίδρυσή της το 1997.
«Θέλουμε την ειρήνη και την επανένωση της χώρας μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια πρόβας στη χορωδία.
Μετά από δεκαετίες διχασμού, «το να συνεννοηθούμε είναι κάπως πολιτικό», είπε ο Γιώργος Σπύρου, 65 ετών, ένας από τους ιδρυτές της χορωδίας.
Τους επιτρέπει να «δείξουν στους ανθρώπους ότι μπορούμε ακόμα να ζήσουμε μαζί», είπε ο Ελληνοκύπριος συνταξιούχος.
«Στη χορωδία μας δεν υπάρχει το «Είσαι Τούρκος, εγώ είμαι Έλληνας». Είμαστε Κύπριοι», πρόσθεσε ο Ζομρούτ Οράλ, 52χρονος Τουρκοκύπριος αρχιτέκτονας.
«Το Τάνγκο μας ενώνει»
Βορειότερα, το μπαρ San Telmo συγκεντρώνει λάτρεις του λάτιν χορού και από τις δύο πλευρές του νησιού κάθε Παρασκευή.
«Το Τάνγκο, είναι κοινή γλώσσα. Μας ενώνει», είπε η Χριστιάνα Νεοφύτου, Ελληνοκύπρια, ανάμεσα στους χορευτές που στριφογύριζαν στο πάτωμα.
Ο Κεμάλ Μπαϊκάλι, 48 ετών, είπε ότι «τα προβλήματα είναι εκεί, όλοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά αυτό είναι ένα μέρος όπου δεν σκεφτόμαστε τέτοια πράγματα».
«Το τάνγκο αντικατοπτρίζει το είδος της χώρας στην οποία θέλουμε να ζήσουμε», είπε ο Τουρκοκύπριος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Δραστηριότητες που φέρνουν κοντά τις δύο κοινότητες «εξισορροπούν την αρνητική κατάσταση» δήλωσε ο Meltem Onurkan Samani, ιδρυτής και γενικός συντονιστής του Κυπριακού Κέντρου Ειρήνης και Διαλόγου.