Φόβος και τρόμος στην πόλη Χομς που ανήκε στον Άσαντ: Αντίποινα και συλλήψεις

Στην πόλη Χομς της Συρίας, συνοικίες της κοινότητας των αλεβιτών, στην οποία ανήκε ο έκπτωτος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ζουν με τον φόβο αντιποίνων από πλευράς των νέων de facto αρχών, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις, σύμφωνα με κατοίκους.
Σε αυτή την πόλη, την τρίτη μεγαλύτερη της χώρας, όπου συμβιώνουν σουνίτες, αλεβίτες και χριστιανοί και όπου η θρησκευτική βία έφθασε σε παροξυσμό κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, που είχε έναυσμα την αιματηρή καταστολή από το προηγούμενο καθεστώς της εξέγερσης μεγάλου μέρους των πολιτών το 2011.
Στην είσοδο ζωνών όπου ζουν κατά πλειονότητα αλεβίτες, ένοπλοι με στολές παραλλαγής επανδρώνουν μπλόκα.
Δυο αυτόπτες μάρτυρες – οι οποίοι, όπως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο, ζήτησαν να μην κατονομαστούν για την ασφάλειά τους -τόνισαν πως κάτοικοι ερωτώνται ποια είναι η πίστη τους στο ένα από τα οδοφράγματα.
Ο Σιχάντι Μαϊχούμπ, άλλοτε βουλευτής της Χομς, που λέει πως εντάχθηκε στην αντιπολίτευση στον πρώην πρόεδρο Άσαντ το 2012, δηλώνει πως το τελευταίο διάστημα κατέγραψε με ονόματα τις συλλήψεις «σχεδόν 600 ανθρώπων» μόνο στη συνοικία Ζαχρά. Σε όλη την πόλη, «ο αριθμός των συλληφθέντων ξεπερνά τους 1.380», προσθέτει.
Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε από την πλευρά του στο AFP πως στη Χομς και στα περίχωρά της έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους αλεβίτες.
Κατά τον κ. Μαϊχούμπ, ανάμεσά τους είναι απόστρατοι «στρατηγοί», κάποιοι «συνταγματάρχες που πήγαν να ρυθμίσουν τις υποθέσεις τους σε ειδικά κέντρα», και κυρίως «πολίτες και επίστρατοι».
Στη γειτονική συνοικία Σαμπίλ, αξιωματικοί υπέστησαν ξυλοδαρμούς μπροστά στις συζύγους τους, πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με κατοίκους, στρατιώτες και επίστρατοι, που είχαν πάει να απογραφτούν και παρέδωσαν τον ατομικό τους οπλισμό, όπως απαίτησε η νέα εξουσία, επίσης συνελήφθησαν.
Η νέα de facto κυβέρνηση – στην εξουσία για κάτι παραπάνω από έναν μήνα, αφού κατέλαβε την εξουσία στη Δαμασκό την 8η Δεκεμβρίου συμμαχία ένοπλων οργανώσεων υπό τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ) – αρνείται από την πλευρά της πως γίνονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαβεβαιώνει πως βάζει στο στόχαστρο μόνο πρώην στελέχη των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ.
Πηγή: Πρώτο Θέμα