«Αντεπίθεση εντός των επομένων 48 ωρών» – Συνεδριάζει τo πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ

Τι έχουμε να δούμε ακόμη στον πόλεμο Ισραήλ – Ιράν; Το ερώτημα αυτό απασχολεί όλη την ανθρωπότητα, εν αναμονή της «απάντησης» που θα δώσει το Ισραήλ στην ιρανική επιδρομή.
To πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, το οποίο αποτελείται από πέντε άτομα, δεν κατέληξε σε απόφαση για το πώς θα απαντήσει η χώρα, αλλά στρατιωτικές πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξει «αντεπίθεση εντός των επομένων 48 ωρών».
«Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνέλθει εκ νέου σήμερα για να αποφασίσει», ανέφερε το Channel 12 News. Η καθημερινή εφημερίδα Israel Hayom επικαλέστηκε, ωστόσο, έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που δήλωσε ότι «θα υπάρξει απάντηση». Οι ένοπλες δυνάμεις θα χρειαστεί να παρουσιάσουν επιλογές» και «είναι σαφές ότι το Ισραήλ θα απαντήσει».
Σύμφωνα με ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, το Ιράν εκτόξευσε 185 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 36 πύραυλους κρουζ και 110 πυραύλους εδάφους-εδάφους.
Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν μεν το 99% των ιρανικών drones και πυραύλων, αλλά οι Ιρανοί δεν φαίνεται να χρησιμοποίησαν τα πιο σημαντικά όπλα τους, σύμφωνα με στρατιωτικούς ειδικούς. Ο Τζέφρι Λιούις, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διεθνούς Ασφάλειας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, έγραψε στο X ότι το Ιράν διαθέτει ακόμη ένα μεγάλο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων με μεγάλο βεληνεκές για να φτάσουν μέσα σε λίγα λεπτά στο Ισραήλ, μεταφέροντας έναν τόνο εκρηκτικών .
Το μεγάλο ερώτημα αφορά πάντως κατά πόσο μπορεί να ζωντανεύσει το φάντασμα ενός Ιράν εξοπλισμένου με πυρηνικά όπλα. Κάτι που στοιχειώσει τον ύπνο του Ισραήλ, της μοναδικής χώρας της Μέσης Ανατολής που διαθέτει πυρηνικά όπλα, εδώ και δεκαετίες.
«Βόμβα» σε λίγες εβδομάδες
«Η πυρηνική απειλή του Ιράν γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, καθώς οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πλέον θέμα μερικών εβδομάδων να αποκτήσει και το Ιράν τη «βόμβα», λένε στην «Ναυτεμπορική», στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες. Εξηγούν μάλιστα ότι «το Ιράν έχει ήδη εμπλουτίσει κατά 60% το ουράνιο που απαιτείται για τη βόμβα, και πρέπει να φτάσει στοπ 90% για την κατασκευή της».
Ακούγεται τρομακτικό, αλλά «μια πυρηνική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να αποκλείεται, αν η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου αδράξει την ευκαιρία για να εξαπολύσει μαζικά αντίποινα», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Αυτό που είναι σίγουρα γνωστό είναι ότι η Τεχεράνη έχει σημειώσει πρόοδο από το 2018 , όταν η Ουάσιγκτον, υπό την κυβέρνηση Τραμπ, αποχώρησε από τη συμφωνία για τους ελέγχους του ΟΗΕ στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Μια συμφωνία που υπεγράφη το 2015 στη Βιέννη με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες – συν τη Γερμανία και την Ε.Ε.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, «το Ιράν, παρόλο που δεν φαίνεται να έχει ολοκληρώσει το τελευταίο μίλι για την παραγωγή πυρηνικής βόμβας, θεωρείται ικανό να έχει πυρηνικά καύσιμα «σχεδόν έτοιμα» για να αποκτήσει έως τρεις ατομικές βόμβες».
Πηγή: naftemporiki