MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Την προσήλωση στην προώθηση αερομεταφορών, υποδομών και συνεργασιών τόνισε ο Α. Βαφεάδης

Advertisement

Sponsored by exness

Την προσήλωση στην προώθηση αερομεταφορών, υποδομών και συνεργασιών τόνισε ο Α. Βαφεάδης – «Οι προκλήσεις του αύριο απαιτούν καινοτομία, συνεργασία και διορατικότητα και είμαστε αποφασισμένοι»

Την προσήλωση στην προώθηση των αερομεταφορών στην Κύπρο, στην ενίσχυση των υποδομών και στην προώθηση στενότερης συνεργασίας σε ολόκληρη την περιοχή, τόνισε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, σε ομιλία του σε εκδήλωση του «Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων» (FSF-MED), στη Λευκωσία.

Advertisement

«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι προκλήσεις του αύριο απαιτούν καινοτομία, συνεργασία και διορατικότητα και είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις μετωπικά», υπογράμμισε.

Ο κ. Βαφεάδης είπε ότι οι στρατηγικοί στόχοι του Υπουργείου, «πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τη γεωγραφική θέση της Κύπρου, περιλαμβάνουν την ανάπτυξη σύγχρονων, ασφαλών και βιώσιμων αερομεταφορών, την ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου και την παροχή υπηρεσιών και υποδομών αερολιμένων υψηλής ποιότητας».

Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Μεταφορών, με την Hermes Airports, συνεργάζεται για την ενίσχυση αυτών των πυλώνων των αερομεταφορών και την περαιτέρω στήριξη του τουρισμού στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία» στην ανάπτυξη καλών σχέσεων με όλους τους γείτονες.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Κύπρος, ως η μόνη χώρα στην περιοχή που είναι μέλος τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του EUROCONTROL, έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και στη διευκόλυνση της ανάπτυξης των αερομεταφορών ως μέσο προώθησης της οικονομικής ευημερίας και της πολιτικής σταθερότητας», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο υποστηρίζει ενεργά το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας στην αναβάθμιση των υποδομών αεροναυτιλίας, «διασφαλίζοντας ότι η Κύπρος συγκρίνεται ευνοϊκά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Πρόσθεσε ότι οι Κύπριοι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, οι μηχανικοί και οι επαγγελματίες της αεροπορίας διαχειρίζονται τον αυξανόμενο αριθμό εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Λευκωσίας σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον, λόγω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή και των μεταβαλλόμενων ροών κυκλοφορίας.

Ο κ. Βαφεάδης εξέφρασε την ανάγκη «να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση έναντι των κινδύνων για την αεροπλοΐα που προκύπτουν από την άρνηση των τουρκικών αρχών πολιτικής αεροπορίας να συντονίσουν τη διερχόμενη κυκλοφορία με το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Λευκωσίας».

Είπε ακόμη ότι το Υπουργείο Μεταφορών εργάζεται και προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης κρατικής εταιρείας για την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας, «με στόχο τη βελτίωση των προτύπων των υπηρεσιών μας και τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων που θέτουν το εξελισσόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο και οι αναδυόμενες τεχνολογίες».

«Το έργο αυτό βρίσκεται στο τελικό του στάδιο και ελπίζουμε ότι η νέα εταιρεία θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το ρυθμιστικό μέρος του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, ώστε να εξελιχθεί σε μια ώριμη, οικονομικά ανεξάρτητη και αυτόνομη αρχή πολιτικής αεροπορίας.

Τέλος, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι η Κυβέρνηση έχει υποστηρίξει το FSF-MED από την ίδρυσή του και θα συνεχίσει να το πράττει, καθώς αναγνωρίζουμε, όπως είπε, τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στη συμπλήρωση των κυβερνητικών προσπαθειών σε εξαιρετικά τεχνικά θέματα όπως η αεροπορία και η ασφάλεια των πτήσεων.

Εξάλλου, σε ομιλία του ο Εκτελεστικός Διευθυντής του FSF-MED Χρίστος Πέτρου είπε ότι το FSF-MED, εντός των ορίων του μη κυβερνητικού και μη πολιτικού του χαρακτήρα, συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια των αερομεταφορών και πρόσθεσε πως «πολλά μπορούν να επιτευχθούν με ανθεκτικότητα, επιμονή, σαφείς στόχους και μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική αερομεταφορών, που θα μπορούσε να καλύψει όλες τις πτυχές της αεροπορίας».

Επίσης, αναφέρθηκε στους κινδύνους στο βόρειο τμήμα του FIR Λευκωσίας, που προκύπτουν από την άρνηση των τουρκικών αρχών πολιτικής αεροπορίας να επικοινωνήσουν ή να έχουν οποιαδήποτε επαφή με το Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας Λευκωσίας, καθώς και ορισμένες άλλες δραστηριότητες που αντίκεινται στις σχετικές διατάξεις και κανονισμούς της Σύμβασης του ICAO.

«Αυτοί οι κίνδυνοι αναγνωρίζονται από όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, δυστυχώς όμως χωρίς καμία απτή δράση για την άμβλυνσή τους», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι το FSF-MED θα συνεχίσει να προβάλλει «την ανάγκη εξεύρεσης λύσης σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα, για χάρη των εκατομμυρίων επιβατών που πετούν στο FIR Λευκωσίας» και πρόσθεσε ότι το Ίδρυμα είχε συναντήσεις με πολιτικά κόμματα στην Κύπρο τα οποία ενημέρωσε για όλες τις πτυχές της αεροπορίας.

Ο κ. Πέτρου είπε ότι η αεροπορία θεωρείται γενικά ένας σημαντικός κλάδος τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική και κοινωνική άποψη και πρόσθεσε πως το 2023 πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως 52 εκ. πτήσεις που μετέφεραν 5,3 δισεκατομμύρια επιβάτες, το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα των αεροπορικών μεταφορών ήταν 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια και περίπου 90 εκ. άτομα απασχολούνται στον κλάδο.

Όσον αφορά την πολιτική σημασία του τομέα, ο κ. Πέτρου είπε ότι «όλες οι χώρες θεωρούν τον εναέριο χώρο τους και το FIR ως σημαντικό στοιχείο εθνικής κυριαρχίας».

«Για χώρες όπως η Κύπρος που είναι νησί και η οικονομία του στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό , η σημασία του τομέα των αερομεταφορών είναι ακόμη μεγαλύτερη», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες του FSF-MED, ο κ. Πέτρου είπε ότι διοργάνωσε 34 διεθνή συνέδρια και σεμινάρια σε διάφορα θέματα, όπως συστήματα διαχείρισης κρίσεων στην αεροπορία, ασφάλεια αεροδρομίων, drones, εκπαίδευση, ασφάλεια ελικοπτέρων για επιχειρήσεις off shore, οικονομικές πτυχές της αεροπορίας, η σημασία της αεροπορίας για τον τουρισμό, περιφερειακή συνεργασία και πολλά άλλα.

Είπε ακόμη ότι περίπου 3.000 άτομα από την Κύπρο και άλλες χώρες συμμετείχαν σε αυτά τα συνέδρια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπεράσματα και οι συστάσεις αυτών των γεγονότων, κυκλοφόρησαν ως επίσημα έγγραφα στον ΔΟΠΑ και σε άλλους φορείς.

Ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία 15 χρόνια το Ίδρυμα διοργάνωσε περίπου 20 σεμινάρια και ειδικές πτήσεις για άτομα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αεροφοβίας και τα τελευταία πέντε χρόνια πραγματοποίησε πέντε ειδικά σεμινάρια και σύντομες πτήσεις για αυτιστικά παιδιά, «γνωρίζοντας ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν την ικανότητα ή έχουν μεγάλη δυσκολία να πετάξουν με αεροπλάνο», όπως είπε.

Σχετικά με τον δεύτερο στόχο του FSF-MED, που σχετίζεται με τον ρόλο μας στην ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της αεροπορίας, ο κ. Πέτρου είπε ότι το Ίδρυμα έκανε συγκεκριμένες προτάσεις που θα ενισχύσουν τη συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και μεταξύ των χωρών της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει ήδη συζητήσει με τον Υπουργό Μεταφορών.

Επιπλέον, ανέφερε ότι με την υποστήριξη πολλών διεθνών φορέων και οργανισμών από πολλές χώρες, το FSF-MED πέτυχε να ιδρύσει στην Κύπρο την «Ευρωπαϊκή Ένωση Οργανισμών Αεροπορικής Εκπαίδευσης – EATEO».

Εξάλλου, σε ομιλία του ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Συντονισμού Πολιτικής και Πολεμικής Αεροπορίας του EUROCONTROL, Υποστράτηγος Karsten Stoye αναφέρθηκε στον αντίκτυπο των στρατιωτικών συγκρούσεων στην αεροπορία και τόνισε πως το EUROCONTROL συνεχίζει να εργάζεται για την ενίσχυση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας.

«Βλέπουμε ότι οι στρατιωτικές συγκρούσεις έχουν αρκετά διαφορετικές και εκτεταμένες επιπτώσεις στην αεροπορία», ανέφερε και πρόσθεσε πως με την αεροπορική κυκλοφορία «να συνεχίζει να αυξάνεται – μέχρι το 2050 αναμένεται να έχουμε 50% περισσότερη κυκλοφορία από πέρσι – ο αντίκτυπος των συγκρούσεων έχει εκθετικά μεγαλύτερο αντίκτυπο».

Ανέφερε επίσης πως το EUROCONTROL είναι στην πραγματικότητα ένας πολιτικοστρατιωτικός οργανισμός και πρόσθεσε πως στην Ευρώπη «μοιραζόμαστε όλοι τον ίδιο ουρανό, χωρίς ζώνες που προορίζονται μόνιμα για στρατιωτική χρήση».

Είπε ακόμη ότι είναι απαραίτητο να μπορούν να συνυπάρχουν στρατιωτικές και πολιτικές πτήσεις, ικανοποιώντας την πολιτική ζήτηση, αλλά και επιτρέποντας στον στρατό να εκτελεί τη ζωτικής σημασίας αποστολή του.

Αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Stoye είπε ότι ως οργανισμός συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, κάνοντας ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η αεροπορία θα μπορέσει να επανεκκινήσει εκεί μόλις καταστεί ασφαλής.

Είπε ακόμη ότι ένας άλλος αρκετά άμεσος αντίκτυπος του πολέμου είναι ότι ορισμένα αεροσκάφη εγκλωβίστηκαν στη Ρωσία – γεγονός που οδήγησε σε προβλήματα για τις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης και τους ασφαλιστές τους.

Ανέφερε επίσης ότι πρόσφατες στη Μέση Ανατολή είχαν επίσης αντίκτυπο και είχε άμεσο αντίκτυπο στη δρομολόγηση της αεροπορικής κυκλοφορίας στη Μέση Ανατολή που επηρεάζει την κυκλοφορία στην περιοχή του EUROCONTROL, όπως είναι ο εναέριος χώρος της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network