MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΠτΔ: Αδήριτη ανάγκη η απαλλαγή από κατοχή, αναμένω η ετοιμότητα για διορισμό απεσταλμένου να γίνει πράξη

Advertisement

Sponsored by exness

Αδήριτη ανάγκη να απαλλαγούμε από την κατοχή και τη διαίρεση, λέει ο ΠτΔ – Το μήνυμά του για την 1η Οκτωβρίου

Μηνύματα ενότητας και αγωνιστικότητας έστειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απευθυνόμενος στον Κυπριακό λαό, με την ευκαιρία των εορτασμών της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Advertisement

Ανέφερε ότι είμαστε περήφανοι για όσα έχει πετύχει ο λαός μας κάνοντας ιστορική αναφορά στα όσα δύσκολα βίωσε ο τόπος.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, τόνισε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να απαλλαγούμε από την κατοχή και τη διαίρεση.

«Αναμένω ότι η εκφρασθείσα ετοιμότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και του ΓΓ των ΗΕ για διορισμό απεσταλμένου που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, θα γίνει πράξη, με την αποδοχή της πρότασης και από μέρους της τουρκικής πλευράς» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.

Αυτούσιο το τηλεοπτικό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

«Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Με αφορμή την 63η επέτειο της Ανεξαρτησίας, η μνήμη ανατρέχει με δέος σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον αποικιακό ζυγό που οδήγησε στην ίδρυση ό,τι πιο πολύτιμου έχουμε, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αποτίνουμε, λοιπόν, τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους αγωνιστές της ελευθερίας που με τίμημα ακόμα και την ίδια τους τη ζωή κατάφεραν η μικρή μας πατρίδα να αποκτήσει κρατική οντότητα στο διεθνές στερέωμα.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης Ιστορίας της, η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε από την αρχή αντιμέτωπη με σοβαρότατες προκλήσεις, προβλήματα, αλλά και αμφισβήτηση της διεθνούς οντότητάς της. Υπήρξαν δύσκολες ώρες που χρειάστηκε να δοθούν αγώνες για τη διασφάλιση της δημοκρατίας, καθώς επίσης και την προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.

Οφειλόμενος, συνεπώς, είναι ο φόρος τιμής και σε όσους μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας αγωνίστηκαν για την προάσπιση της νομιμότητας, αλλά και για την αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής που επέφερε το μεγαλύτερο πλήγμα στην πατρίδα μας, με το σχεδόν 37% του εδάφους της να εξακολουθεί να βρίσκεται, μετά από μισό αιώνα, υπό κατοχή. Ο ξεριζωμός, η προσφυγιά, οι εγκλωβισμένοι και οι αγνοούμενοί μας, η οικονομική καταστροφή, ήταν η σκληρή πραγματικότητα την οποία έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι γονείς μας, ο λαός μας, την επαύριον της τουρκικής εισβολής.

Παρά την καταστροφή και τα δεινά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, δικαιωματικά με περηφάνεια, ότι ο κυπριακός λαός ΔΕΝ πτοήθηκε, ΔΕΝ παραιτήθηκε, ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΕ. Πορεύτηκε και αγωνίστηκε χωρίς να συμβιβαστεί με το άδικο, ενισχύοντας την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πετυχαίνοντας την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004.

Δικαιωματικά, λοιπόν, ναι, είμαστε περήφανοι για όσα έχει πετύχει ο λαός μας, κατορθώνοντας, παρά τις προκλήσεις, να μετατρέψει τη μικρή μας πατρίδα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Σε ένα ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται και εφαρμόζει τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, προασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και που με σκληρή δουλειά και επιμονή αντιμετωπίζει τις όποιες προκλήσεις.

Εξήντα τρία χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σχεδόν μισό αιώνα από την τραγικότερη στιγμή της Κυπριακής Ιστορίας, ως ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που γεννήθηκε μόλις λίγους μήνες πριν τον τραγικό Ιούλιο του 1974 και μεγάλωσε μαζί με τα άλλα παιδιά του πολέμου, της προσφυγιάς, η ύψιστη προτεραιότητά μου είναι η απελευθέρωση, ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας.

Είναι αδήριτη ανάγκη να απαλλαγούμε από την κατοχή και τη διαίρεση, και ο μόνος δρόμος είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, η σωστή ανάγνωση των διεθνών εξελίξεων, η κατανόηση των γεωστρατηγικών ισορροπιών, η θωράκιση της διεθνούς υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της ενίσχυσης όλων των παραγόντων ισχύος του κράτους, καθώς και η περαιτέρω ανάδειξη του ρόλου της στην περιοχή.

Ο μόνος δρόμος, και αυτός είναι που θα ακολουθήσω, είναι ο δρόμος της προόδου, της συνεργασίας και της ειρήνης, ο δρόμος της συνέχισης κάθε προσπάθειας για σπάσιμο του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, για την επίτευξη της πολυπόθητης λύσης. Λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ, των αρχών και αξιών της ΕΕ, λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ. Παρά τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις, τις προκλήσεις, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή συναντάμε ψηλά τείχη, ΔΕΝ συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, δεν είναι αυτό το μέλλον που θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας.

Με ρεαλισμό, αποφασιστικότητα, επιμονή, χωρίς μεμψιμοιρίες, ηττοπάθεια, και εσωστρέφεια, ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας σε μια διεθνή πραγματικότητα. Μελετούμε το περιφερειακό και διεθνές περιβάλλουν, παρακολουθούμε τις μεταβολές που συντελούνται και, ναι. είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να απευθυνθώ και προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία, η κοινή μας πατρίδα, να επανενωθεί και ως πλήρες μέλος της ΕΕ που είναι, να αξιοποιήσει στην ολότητά τους τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν.

Για να επιτευχθεί, όμως, αυτός ο στόχος, και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, θα πρέπει η τουρκική πλευρά να αλλάξει την προσέγγισή της και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών με πραγματική βούληση, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια λειτουργική και διαρκής λύση, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Αναμένω ότι η εκφρασθείσα ετοιμότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και του ΓΓ των ΗΕ για διορισμό απεσταλμένου που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, θα γίνει πράξη, με την αποδοχή της πρότασης και από μέρους της τουρκικής πλευράς.

Ως νέα διακυβέρνηση του τόπου, βασική μας προτεραιότητα και ύψιστος στόχος είναι η δημιουργία ελπίδας και προοπτικής για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Στις 28 Σεπτεμβρίου εγκρίναμε τον πρώτο προϋπολογισμό της διακυβέρνησής μας ο οποίος δίνει και το ξεκάθαρο στίγμα των πολιτικών μας προτεραιοτήτων. Ένας πλεονασματικός προϋπολογισμός, ο οποίος μετουσιώνει τις βασικές αρχές του προγράμματος διακυβέρνησης σε κοστολογημένα και υλοποιήσιμα έργα και μεταρρυθμίσεις, έχοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο όλων των πολιτικών.

Η επίτευξη μιας βιώσιμης και ανθεκτικής οικονομίας και η προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, μέσα από μια σύγχρονη διακυβέρνηση, αποτελούν πρωταρχικούς στόχους, πάντοτε στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας. Στόχος η διασφάλιση μιας εύρωστης οικονομίας, η οποία αποτελεί την καλύτερη μας θωράκιση για την προώθηση στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και ευημερίας. Η οικονομία δεν προσφέρεται για πειραματισμούς.

Έμφαση δίδεται στην πραγματική οικονομία μέσα από αναπτυξιακές δαπάνες, οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα, καθώς και τις απολαβές των εργαζομένων στο σύνολό τους και παράλληλα δημιουργούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας είναι αυτή που θα επιτρέψει την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων σε σημαντικούς τομείς, όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Κοινωνική Πρόνοια, αλλά και η αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως το μεταναστευτικό το στεγαστικό και το κυκλοφοριακό.

Η ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας, η ουσιαστική στήριξη της μεσαίας τάξης, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας αποτελούν τους άξονες ενός πρωτοπόρου μοντέλου διακυβέρνησης με έντονο κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το επιστέγασμα των αγώνων και των θυσιών του λαού μας. Αποτελεί τον προασπιστή της νομιμότητας και τον υπερασπιστή του Δίκαιου και της Ισότητας. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι το αποτέλεσμα όλων εκείνων που χαρακτηρίζουν όλους εσάς, την κυπριακή κοινωνία: Τον κυπριακό λαό της επιμονής, της υπομονής, του μόχθου, της αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Χρόνια πολλά. Εύχομαι πρόοδο και ευημερία στο σύνολο του λαού μας.»

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network