Χθες, για τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η δεκαετής του διαδρομή στην Ελεγκτική Υπηρεσία και η 26ετής στον Δημόσιο Τομέα, έφτασαν στο τέλος. Αυτό όμως δεν είναι το τέλος της παρουσίας του στα δημόσια πράγματα. Μάλλον είναι η αρχή μιας άλλης πορείας, μέσα από άλλους ρόλους, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει.
Του Μανώλη Καλατζή
Πάντως ένα στίγμα έχει δοθεί τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλα πρόσωπα που με συνέπεια τον στήριξαν στα εύκολα και τον στηρίζουν και στα δύσκολα. Κάποια πολιτικά πρόσωπα που υπήρξαν «φανατικοί» φίλοι του τέως Γενικού Ελεγκτή, έδωσαν στίγμα και των δικών του και των δικών τους προθέσεων.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Cyprus Times, το ενδεχόμενο παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ήταν μια από τις πιθανότητες που ο ίδιος δεν απέκλειε και για αυτό είχαν γίνει συζητήσεις με διάφορα πρόσωπα, ως προς το επόμενο βήμα.
Ακόμα και αν παρέμενε στη θέση του, επρόκειτο να γίνουν κινήσεις με πολιτικό πρόσημο, στις οποίες όμως ο ίδιος θα είχε σκιώδη παρουσία.
Κοντά του δύο βουλευτές και ένας τζόκερ
Δύο βουλευτές που ανήκουν σήμερα σε διαφορετικά κόμματα, αναμένεται να αποτελέσουν τον πυρήνα της πολιτικής κίνησης στην οποία προβεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Οι πληροφορίες φέρουν την Ειρήνη Χαραλαμπίδου και τον Παύλο Μυλωνά, να βρίσκονται σε επαφή με τον τέως Γενικό Ελεγκτή, έτσι ώστε να υπάρξει παρουσία στην βουλευτικές εκλογές του 2026. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπήρξε διαχρονική υποστηρίκτρια του κ. Μιχαηλίδη ακόμα και όταν χρειαζόταν να διαφοροποιηθεί από το ΑΚΕΛ με το οποίο εξελέγη βουλεύτρια. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει αποστασιοποιηθεί από το ΑΚΕΛ και συχνά τηρεί μια αυτόνομη στάση σε σειρά θεμάτων. Κίνητρο βεβαίως είναι και το γεγονός ότι με βάση το καταστατικό του ΑΚΕΛ η κα Χαραλαμπίδου δεν θα μπορούσε να είναι και πάλι υποψήφια βουλευτής.
Από την άλλη, ο Παύλος Μυλωνάς, είναι καιρό που βρίσκεται σε τυπική σχέση με το ΔΗΚΟ, έχοντας όπως και παλαιότερα – όταν ανήκε στη Συμμαχία Πολιτών – μια πιο αυτόνομη πορεία, χωρίς όμως να είναι συγκρουσιακή με την ηγεσία και το κόμμα με το οποίο εξελέγη.
Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τους δύο βουλευτές να διεκδικούν επανεκλογή με μια νέα πολιτική κίνηση στην οποία δεν είναι σίγουρο, ότι θα τεθεί επισήμως ο επικεφαλής ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Πιθανότατα να γίνει το βήμα με τις «ευλογίες» του αλλά ο ίδιος να παραμείνει στο παρασκήνιο ώστε να χτίσει προφίλ διεκδίκησης των Προεδρικών εκλογών του 2028.
Άγνωστη, παραμένει η παράμετρος που αφορά τον Πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, ο οποίος εμφανίζεται ως «Οδυσσιακότερος» του Οδυσσέα. Οι πληροφορίες της Cyprus Times αναφέρουν ότι αναζητείται φόρμουλα συνεργασίας, η οποία ωστόσο δεν θα πρέπει να θίγει την αυτονομία του Κινήματος Οικολόγων, αν βεβαίως μέχρι τις εκλογές υπάρχει ως πολιτικός οργανισμός, και αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει κάποια δυναμική.
Στόχος οι Προεδρικές
Αν το κίνημα, το οποίο ουσιαστικά θα εκπροσωπεί τους υποστηρικτές του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, μπορέσει να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, θα γίνει η βάση πάνω στην οποία θα ξεκινήσει η προσπάθεια για τις προεδρικές εκλογές του 2028.
Κύριος άξονας φαίνεται να είναι η ανάδειξη αδυναμιών της παρούσας κυβέρνησης, ιδιαιτέρως στον τομέα της πάταξης της διαφθοράς, τον οποίο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδη θεωρεί προνομιακό πεδίο για τον ίδιο.
Αρκετοί μέχρι σήμερα έχουν εκφράσει πρόθεση να εργαστούν προς αυτή τη κατεύθυνση και μάλιστα άτομα που ανήκουν σε διάφορους πολιτικούς χώρους.
Επειδή η χρονική απόσταση μέχρι το 2028, είναι μεγάλη υπάρχει ο χρόνος να διαμορφωθούν θέσεις και σε άλλα ζητήματα ώστε να υπάρχει συνολική τοποθέτηση επί όλων των θεμάτων που αφορούν τους πολίτες (Κυπριακό, οικονομία, ΕΕ, δημόσια διοίκηση, ενεργειακά κλπ)
Την ίδια στιγμή θα γίνει σταδιακή αποσύνδεση από ομάδες όπως αυτή που δημιούργησε ο Α. Χασαπόπουλος στο Facebook καθώς πλέον θεωρούνται «βαρίδια» ως προς την ανάδειξη της σοβαρότητα της πολιτικής πρωτοβουλίας.
Χρειάζονται και άλλοι
Ο χρόνος που μεσολαβεί θα αξιοποιηθεί και για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας με υφιστάμενα κόμματα και κυρίως με το ΑΚΕΛ η οποία είναι η μεγάλη πολιτική δύναμη που μπορεί να δώσει προοπτική σε μια προεδρική εκλογική αναμέτρηση. Παρά το ότι το ΑΚΕΛ ήταν το πρώτο κόμμα που είχε ζητήσει την αλλαγή του μοντέλου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με την αντικατάσταση του Ελεγκτή από Ελεγκτικό Συμβούλιο, στη συνέχεια έκανε στροφή, θέλοντας να αξιοποιήσει την συγκυρία της δημοφιλίας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αλλά και την αντιπολιτευτική στάση του έναντι του Νίκου Αναστασιάδη. Έκτοτε δεν έγινε καμία άλλη αναφορά σε Ελεγκτικό Συμβούλιο.
Όπως ανέφεραν πηγές του ΑΚΕΛ στη Cyprus Times, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο και αν υπάρξει ζήτημα στήριξης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη σε κάποιο μελλοντικό στάδιο, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη, η τάση του να δημιουργεί εντάσεις και να θέλει να επιβάλλει την άποψη του επί όλων των θεμάτων.
Το ΔΗΚΟ θα βρεθεί σε πιο δύσκολη θέση, αφού για να στηρίξει μια επιλογή Μιχαηλίδη, θα πρέπει να παραδεχθεί λανθασμένη στηριξη Νίκου Χριστοδουλίδη.
Τέλος η ΕΔΕΚ, η οποία δεν έχει και πολλά να χάσει, μάλλον θα ανέβει στο τρένο του τέως Γενικού Ελεγκτή διεκδικώντας την επιβίωση του καθώς κινδυνεύει να εξαφανιστεί στις μυλόπετρες των κινημάτων και κομμάτων που καλύπτουν τον χώρο που κινείται.