MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Φρένο σε παραβιάσεις Ερντογάν λόγω οικονομίας; Το Κυπριακό και η επόμενη μέρα στην Τουρκία

Advertisement

Sponsored by exness

Η οικονομία βάζει «φρένο» στις παραβιάσεις Ερντογάν –Το Κυπριακό και η επόμενη μέρα στην Τουρκία – Ο Ανδρέας Πενταράς αναλύει στη Cyprus Times το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών και την αλλαγή στάσης του «σουλτάνου»

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

«Φρένο» στις παραβιάσεις της Άγκυρας αναμένεται να βάλει η τραγική οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στρέφει το βλέμμα του προς την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, μετά την επανεκλογή του. Αντίστοιχη αλλαγή στάσης δεν αναμένεται στο Κυπριακό από τον «σουλτάνο», που δε φαίνεται να επηρεάζεται από τη ψήφο των Τούρκων που διαμένουν στα κατεχόμενα.

Advertisement

Μιλώντας στη Cyprus Times για την επόμενηημέρα της επανεκλογής Ερντογάν, ο Αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Πενταράς, ανέφερε πως δεν αναμένει πως θα αλλάξει κάτι στην ευρύτερη στρατηγική του Ερντογάν, καθώς πρόκειται για μια στρατηγική η οποία ακολουθείται εδώ και δεκαετίες από όλα τα κόμματα και όλες τις κυβερνήσεις.

«Δεν πρόκειται ο Ερντογάν να έρθει και να πει πως ήταν λάθος τα περί γαλάζιας πατρίδας ή ότι θα δεν θα κάνει παραβιάσεις. Γενικότερα αυτή η στρατηγική θα παρέμενε η ίδια, όποια κυβέρνηση και να έβγαινε. Δηλαδή και ο Κιλιντσντάρογλου να έβγαινε, δεν θα άλλαζε τίποτα».

Μεγάλο βάρος στην Οικονομία

Ο κ. Πενταράς υπέδειξε ότι δεδομένου πως είναι η τελευταία πενταετία του Ερντογάν και δεδομένου ότι η οικονομία της Τουρκίας είναι σε τραγικά επίπεδα, «πιθανόν να στρέψει περισσότερο την προσοχή του στην οικονομία αντί στα εθνικά θέματα».

«Εκτιμώ πως θα ρίξει μεγάλο βάρος στην οικονομία. Αυτό σημαίνει και μείωση εξοπλισμών. Δηλαδή, δε θα συνεχίσει με τους ρυθμούς που συνέχιζε τα προηγούμενα χρόνια -με τους εξοπλισμούς- για να εξοικονομήσει χρήματα, τα οποία θα ρίξει στην οικονομία. Επίσης, οι παραβιάσεις κοστίζουν πάρα πολύ. Ένα F-16 για μία ώρα πτήσης κοστίζει 30 χιλιάδες δολάρια».

Εξήγησε δε, πως «αυτό δίνει κάποια περιθώρια πιο ήπιου χειρισμού των θεμάτων της γαλάζιας πατρίδας, του μνημονίου με τη Λιβύη κλπ. Δηλαδή, αναμένεται πως θα τηρήσει μια πιο ήπια στάση, χωρίς βέβαια να διαγράφει τη στρατηγική και τις επιδιώξεις της Τουρκίας».

Ο κ. Πενταράς σημείωσε επίσης πως «μετά τους σεισμούς είναι γνωστό ότι η πολιτική που ακολούθησε ο Ερντογάν ήταν πιο ήπια. Δηλαδή, μείωσε τις παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και άλλαξε τη ρητορική του σε ό,τι αφορά τα θέματα της αναθεωρητικής πολιτικής που ακολουθεί».

Κληθείς να σχολιάσει αν αναμένεται νέο κύμα παραβιάσεων από την Τουρκία, απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας παράλληλα δεν αναμένεται να εκμηδενιστούν, αλλά δεν αναμένεται να γίνονται στο βαθμό που γίνονταν πριν ένα χρόνο.

Δεν αναμένεται αλλαγή στάσης στο Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Πενταράς εκτιμά πως δε θα υπάρξει αλλαγή στάσης από την Άγκυρα. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τη στάση που αναμένεται να τηρήσει στο Κυπριακό ο Τούρκος Πρόεδρος, ο κ. Πενταράς απάντησε πως: «στο Κυπριακό δεν αναμένεται να αλλάξει τη στάση που τηρούσε μέχρι σήμερα, καθώς υπάρχει εκπεφρασμένη απόφαση για λύση δύο κρατών. Είναι κοινή αυτή η στάση Τουρκίας και ψευδοκράτους, οπότε αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Δεν θα έρθει ο Ερντογάν, ελάτε να πάμε ξανά πίσω στη ΔΔΟ».

Σε σχέση με τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Πενταράς είπε πως «για να διοριστεί εκπρόσωπος της ΕΕ, όπως επιδιώκει η Κυβέρνηση, πρέπει να υπάρξει συγκατάθεση από την άλλη πλευρά. Για να έχει ενεργό ρόλο στις διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών πρέπει να υπάρξει συναίνεση και από την άλλη πλευρά».

«Δε νομίζω όμως η άλλη πλευρά να συμφωνήσει εάν δεν αλλάξει η βάση λύσης όπως οι ίδιοι την εννοούν. Για παράδειγμα εάν έρθει ένας Ευρωπαίος και πει πως ξεκινούμε συνομιλίες με βάση τα δύο κράτη αυτοί και η δική μας πλευρά με ΔΔΟ, δεν θα έχουν λόγο να πουν όχι. Αλλά από τη στιγμή που η δική μας θέση -και πολύ σωστά- είναι ότι δε συζητούμε τη λύση των δύο κρατών, δεν βλέπω πως θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες», εξήγησε.

Πώς αποτυπώνεται η ψήφος στα κατεχόμενα

Απ’ εκεί και πέρα, ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Τούρκων που διαμένουν στα κατεχόμενα ψήφισαν Κιλιντσντάρογλου. Συγκεκριμένα, στο 87,94% των καταμετρημένων ψήφων ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου έλαβε 58.15% έναντι 41.85% του Ταγίπ Ερντογάν. Τον ίδιο συνε΄βη και στον πρώτο γύρο, με τον υποψήφιος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης να λαμβάνει 54,16%, έναντι 38,55% που πήρε ο Ερντογάν.

Κληθείς να αναλύσει το εκλογικό αποτέλεσμα των κατεχομένων για τις Τουρκικές εκλογές, ο κ. Πενταράς εξήγησε πως: «αν δει κανείς πώς καταμερίζεται η ψήφος στον χάρτη της Τουρκίας, θα δει πως στην Κωνσταντινούπολη, στα παράλια της Μικράς Ασίας και μέχρι την Αττάλεια -που είναι η αστική τάξη και οι πιο αναπτυγμένες πολιτικά και οικονομικά περιοχές- ψήφισαν Κιλιντσντάρογλου. Το ίδιο ισχύει και για τους Τούρκους που ζουν στα κατεχόμενα, καθώς συγκαταλέγονται σε αυτή τη τάξη».

«Αυτό ήταν γνωστό και στον Ερντογάν και δε νομίζω να αλλάξει κάτι ως προς τη στάση του προς τα κατεχόμενα», υπογράμμισε καταληκτικά.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network