Προβληματισμός στο Προεδρικό για τις νέες δηλώσεις Τατάρ – Παραμένει η ελπίδα για ανατροπή και αποδοχή των προτάσεων Γκουτέρες από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη – Εξακολουθεί να εστιάζει στον Ιούνιο και την αναγνώριση του ψευδοκράτους – Τον πιέζει η λεγόμενη αντιπολίτευση για να αλλάξει στάση
Χωρίς να χάνει την αισιοδοξία της, η κυβέρνηση προβληματίζεται μετά το χθεσινό ξεκαθάρισμα από πλευράς Ερσίν Τατάρ ότι δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόταση συνδέεται με το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης.
Στον απόηχο δημοσιευμάτων στα κατεχόμενα πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα «εξαναγκαστεί σε αποδοχή των νέων προτάσεων του Αντόνιο Γκουτέρες», μίλησε για εικασίες. Παρά το γεγονός πως δεν γνωρίζει καν ακριβώς περί τίνος πρόκειται, το γεγονός πως οι προτάσεις έγιναν αποδέκτες από τον Νίκο Χριστοδουλίδη λειτουργεί ως παράγοντας απόρριψης των ιδεών που θα του παρουσιάσει την Παρασκευή στην Νέα Υόρκη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Διατηρώντας κλειστα μάτια και αυτιά, ο Ερσίν Τατάρ είπε χθες πως η πλευρά του δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τις θέσεις για δυο κράτη. «Αίτημά μας είναι να καθίσουμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας», επανέλαβε μετά από σύσκεψη που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς των κατεχόμενων πριν από τη σημερινή αποχώρηση του για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Αδιαφορώντας για το μέλλον του Κυπριακού, επιμένει πως αυτό που θα ζητήσει από τον Αντόνιο Γκουτέρες είναι να συμβάλει στην άρση του εμπάργκο και της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Λέγοντας αυτά, επιβεβαιώνει πως στοχεύει σε αρνητικό αποτέλεσμα της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Επιμένει πως η προσωπική απεσταλμένη εχει στη διάθεση της συνολικά έξι μήνες για να διαπιστώσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος, ανοίγοντας από τώρα συζήτηση για αναγνώριση του ψευδοκράτους τον προσεχή Ιούνιο.
Το αφήγημα αυτό κρύβεται πίσω από την επιδίωξη του Τατάρ να μην υπάρξει η παραμικρή εξελίξει στο Κυπριακό, εκτός κι αν γίνουν αποδεκτές οι ακραίες θέσεις του. Συνεπώς πράγματι δεν θα αποδεχθεί τις προτάσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, όποιες και να είναι αυτές, αφού οδηγούν στην επανέναρξη βάσει του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.
Ηγέτης των λίγων
Στη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως και κατά τη συζήτηση που έγινε στη ψευδοβουλή την περασμένη Δευτέρα, επιβεβαιώθηκε πως ο Ερσίν Τατάρ δεν είναι η φωνή της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων στο Κυπριακό. Κόμματα της λεγόμενης αντιπολίτευσης εξακολουθούν να πιέζουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εγκαταλείψει τις αξιώσεις του για δύο κράτη.
Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν, στην παρέμβαση του είπε πως η πορεία που ακολουθεί ο Ερσίν Τατάρ οδηγεί προς τη λάθος κατεύθυνση. Θεωρεί πως η επανέναρξη των συνομιλιών πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για επίτευξη λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Κάτι που εξάλλου είπε και στην κυρία Ολγκίν, ζητώντας να καταγραφεί πως μια μεγάλη μερίδα των Τουρκοκυπρίων δεν συμφωνεί με τις πολιτικές της ψευδοκυβέρνησης.
Οι αναφορές του προκάλεσαν ένα νέο κύκλο αντιπαραθέσεων, με τον λεγόμενο «υπουργό εξωτερικών» των κατεχομένων να του απαντά πως το Κυπριακό είναι ζήτημα καθεστώτος. Είπε πως πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να πάψει να θεωρείται κράτος και η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Απαντώντας στον Ερχιουρμάν, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου επανέλαβε πως για την τουρκοκυπριακή πλευρά η μόνη περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού είναι μέσα από μια συμφωνία για δύο κράτη και επιτέθηκε ξανά στον ΟΗΕ για τη διατήρηση του στάτους κβο.