MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το shutdown στις ΗΠΑ αποφεύχθηκε, οι έριδες παραμένουν

Advertisement

Sponsored by exness

Μια νέα αναταραχή αποφεύχθηκε στο «παρά πέντε», όμως το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει βαθιά διχασμένο και δυσλειτουργικό

Tο βάθος της πολιτικής δυσλειτουργίας στην Ουάσινγκτον και ιδιαίτερα στο εσωτερικό της διασπασμένης κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων καταδεικνύει ο κίνδυνος της τέταρτης μερικής αναστολής λειτουργίας της κυβέρνησης εδώ και μια δεκαετία, που απέφυγαν «στο παρά πέντε» οι ΗΠΑ.

Advertisement

«Το Κογκρέσο δεν φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση» δήλωσε η εμπειρογνώμονας σε θέματα διακυβέρνησης, Σάρα Μπίντερ

Όπως σημειώνει το Reuters, η απόφαση της τελευταίας στιγμής του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι να στραφεί στους Δημοκρατικούς για να περάσει ένα νομοσχέδιο βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης μετέθεσε τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας για τα μέσα Νοεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μπορούν προς το παρόν να υπολογίζουν στη συνέχιση της πληρωμής τους.

Αλλά και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση έφτασε λίγες ώρες πριν από το shutdown – με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίζει μια τέτοια εξέλιξη και μάλιστα μόλις τέσσερις μήνες μετά την παραλίγο χρεοκοπία των ΗΠΑ – εγείρει ανησυχίες για την ικανότητα του Κογκρέσου να λειτουργήσει.

Δυσλειτουργία

«Το Κογκρέσο δεν φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση» δήλωσε η Σάρα Μπίντερ, εμπειρογνώμονας σε θέματα διακυβέρνησης στη δεξαμενή σκέψης Brookings Institution. «Αναμφισβήτητα, το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνει κάθε χρόνο είναι να ψηφίζει νόμους που διασφαλίζουν τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, και η αδυναμία του να κάνει κάτι τέτοιο φέτος αποτελεί απλά ένα ηχηρό κατηγορητήριο».

Το παρ’ ολίγον κλείσιμο της κυβέρνησης είναι μόνο το τελευταίο παράδειγμα δυσλειτουργίας του Κογκρέσου.

Οι σκληροπυρηνικοί συντηρητικοί εμπόδισαν τη Γερουσία να αποφασίσει για εκατοντάδες στρατιωτικές προαγωγές λόγω των αμβλώσεων, έκλεισαν τη Βουλή των αντιπροσώπων για μια εβδομάδα τον Ιούνιο και υπέβαλαν τον Μακάρθι σε 15 ταπεινωτικές ψηφοφορίες πριν επιτρέψουν την εκλογή του τον Ιανουάριο. Μπορεί ακόμη να τον εκδιώξουν επειδή συμβιβάστηκε με τους Δημοκρατικούς.

Και φυσικά, έχουν περάσει λιγότερα από τρία χρόνια από τις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να ανατρέψουν την εκλογική του ήττα από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ είναι το ξεκάθαρο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για να βρεθεί απέναντι στον Μπάιντεν το 2024.

Η προσπάθεια για την παραπομπή του Μπάιντεν σε δίκη, με επικεφαλής τους συμμάχους του Τραμπ, έχει επίσης πυροδοτήσει την κομματική οργή και έχει διχάσει την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς ακόμα και Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι η σχετική έρευνα δεν έχει παραγάγει απτές αποδείξεις για οποιαδήποτε αδικοπραξία του Μπάιντεν.

Απειλή υποβάθμισης

Η ασυδοσία και η πόλωση έχουν ήδη εξαπλωθεί πέρα από την πολιτική και απειλούν τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ. Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα shutdown θα έβλαπτε την αξιολόγηση «Aaa» για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για τον τελευταίο οργανισμό που διατηρεί την κορυφαία αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας για τη χώρα.

«Το να τρέχουμε από τον ένα δημοσιονομικό γκρεμό στον άλλο δεν είναι τρόπος διακυβέρνησης. Δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαμε βρεθεί σε αυτή τη θέση», δήλωσε ο Δημοκρατικός εκπρόσωπος Earl Blumenauer.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία βρίσκονται σε αποκλίνουσα πορεία όσον αφορά τη χρηματοδότηση από τότε που ο ΜακΚάρθι συμφώνησε να καθορίσει τις δαπάνες για το δημοσιονομικό έτος 2024 σε 1,59 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν από τέσσερις μήνες.

Εσωτερικές διαμάχες

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ταλανίζονται από εσωτερικές διαμάχες λόγω των απαιτήσεων των σκληροπυρηνικών για περικοπές 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ορισμένοι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι παρομοίασαν αυτή την κομματική διαμάχη με τηλεοπτικές σαπουνόπερες.

«Η κυβέρνηση δεν είναι τηλενουβέλα», δήλωσε την Παρασκευή η Ρεπουμπλικανή αντιπρόσωπος Μόνικα Ντε Λα Κρουζ από το Τέξας, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για τις συνοριακές πολιτικές του Μπάιντεν και την αντίθεσή της σε ένα αποτυχημένο νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών για τη διακοπή του προγράμματος που περιλάμβανε συνοριακούς περιορισμούς.

Πριν από το Σάββατο, στο επίκεντρο των επιθέσεων είχε βρεθεί ο σκληροπυρηνικός Ρεπουμπλικάνος Ματ Γκέιτζ. «Δεν είναι συντηρητικός Ρεπουμπλικάνος. Είναι ένας τσαρλατάνος», δήλωσε ο αντιπρόσωπος Μάικ Λόουλερ, ένας κεντρώος Ρεπουμπλικάνος από τη Νέα Υόρκη.

Ο Γκέιτζ απάντησε ειρωνικά: «Θα πάρω την κουβέρτα μου και θα κουλουριαστώ σε μια γωνία και θα καλέσω τον ψυχολόγο μου για να δω πώς θα επεξεργαστώ όλα τα πληγωμένα συναισθήματα».

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ανησυχούν για προσωπικές αντιπαλότητες και μια γενική έλλειψη εμπιστοσύνης εντός μιας πλειοψηφίας 221-212, που δεν μπορεί να χάσει πάνω από τέσσερις ψήφους Ρεπουμπλικάνων σε νομοθεσία στην οποίαν αντιτίθενται οι Δημοκρατικοί.

«Αυτό είναι το ζήτημα για το οποίο κανείς δεν θέλει να μιλήσει. Εδώ παίζουν πολλές προσωπικότητες και πολλαπλοί στρατηγικοί στόχοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ρεπουμπλικανή εκπρόσωπος Kat Cammack.

Απογοήτευση

Μόνο ένας στους τρεις ερωτηθέντες σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos τον Αύγουστο δήλωσε ότι έχει θετική άποψη για τη Βουλή ή τη Γερουσία.

Από τους ηγέτες της πλειοψηφίας, ο Μακάρθι σημείωσε ποσοστό αποδοχής μόλις 21%, ενώ ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ – ο κορυφαίος Δημοκρατικός στο Κογκρέσο – είχε ποσοστό αποδοχής 26%.

Τα ποσοστά αυτά ήταν πολύ χαμηλότερα από το 40% των ερωτηθέντων τον Σεπτέμβριο που δήλωσαν ότι είχαν ευνοϊκή άποψη για τον Μπάιντεν ή τον Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι ο Μακάρθι έχασε χρόνο προεδρεύοντας σε ένα χάος.

«Η πλειοψηφία έχει επιδείξει συντριπτικά, τις τελευταίες ημέρες και τους τελευταίους μήνες, μια απροθυμία να κυβερνήσει, μια ανικανότητα να κυβερνήσει και χάος – γενικό χάος», δήλωσε η εκπρόσωπος Rosa DeLauro, κορυφαία Δημοκρατική στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network