MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αποκαθήλωση τέως Κιτίου… συγκλονισμός για όσα ακούστηκαν. «Εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη του»

Advertisement

Sponsored by exness

Απέχθεια προκάλεσαν τα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο κατά την ανακοίνωση της ποινής τους τέως Κιτίου – Αναλυτικά όσα αναφέρθηκαν στην πολυσέλιδη απόφαση καταδίκης του τέως μητροπολίτη – Εν αναμονή και της «Ιεράς Δίκης» – Μονόδρομος η καθαίρεσή του από την Ιερά Σύνοδο

Της Μικαέλας Κουλλέ

Καταπέλτης η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας κατά του τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομου για την υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε ανήλικη το 1981 για την οποία και καταδικάσθηκε.

Advertisement

Η ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή που ανακοίνωσε το δικαστήριο συνοδεύτηκε με αντιδράσεις, φωνές και προπηλακισμό του ιεράρχη κατά την έξοδό του από τον χώρο του δικαστηρίου. Η ίδια η καταγγέλουσα μάλιστα έσπασε τη σιωπή της και ανέφερε στα Μέσα Ενημέρωσης, ότι θα περίμενε μία ποινή χωρίς αναστολή και υπέδειξε ότι, «μας αξίζει ολόκληρη δικαιοσύνη και όχι μισή».

Τα όσα ακούστηκαν ενώπιον δικαστηρίου κατά την ανάγνωση της απόφασης, ήταν συγκλονιστικά και προκάλεσαν την απέχθεια των παρευρισκόμενων.

Ως επιβαρυντικό κατά την κρίση του δικαστηρίου ήταν ότι, ο κατηγορούμενος επέλεξε ως θύμα του μία 16χρονη κοπέλα η οποία βρέθηκε στο γραφείο του με σκοπό να της δινόταν χρηματική βοήθεια μετά την κοίμηση του πατέρα της.

Αντί, δηλαδή, να υποστηρίξει την νεαρή, χτυπημένη από τη ζωή κοπέλα προσφέροντας της βοήθεια, επέλεξε να της επιτεθεί άσεμνα. Το γεγονός ότι η πρόφαση που χρησιμοποιούσε για να τη φέρει στο γραφείο του για την τελευταία τους συνάντηση, ότι δηλαδή θα της έδινε χρήματα ως βοήθημα ορφάνιας, και αντί αυτού επέλεξε να της επιτεθεί άσεμνα είναι ενέργεια αχαρακτήριστη.

Στην ουσία, συνεχίζει το δικαστήριο, οι περιστάσεις κάτω από τις οποίες επισυνέβη το αδίκημα ήταν για την παραπονούμενη εξευτελιστικές. «Το γεγονός ότι εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη που του έδινε η θέση του στην εκκλησία, πέραν του ότι προσκρούει στις χριστιανικές διδαχές προσδίδει στην ενέργειά του σημαντική σοβαρότητα».

Προσμετρήθηκε ταυτόχρονα και το γεγονός ότι μετά την άσεμνη επίθεση που η παραπονούμενη δέχθηκε, κατέληξε σε κατάσταση υστερίας στην πατρική της οικία και χρειάστηκε αρωγή γιατρού για να μπορέσει να συνέλθει από την έντονη εμπειρία που βίωσε, η οποία για χρονικό διάστημα της ζωής της την τρόμαζε και την ακολουθεί μέχρι και σήμερα.

Στην απόφαση της η Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας αποδέχεται πλήρως την μαρτυρία της παραπονούμενης σημειώνοντας πως περιέγραψε «μια βιωματική εμπειρία χωρίς αλλότρια κίνητρα», ενώ χαρακτήρισε «απογοητευτική» τη στάση του Μητροπολίτη τέως Κιτίου, σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια της δίκης ήταν «υπεροπτικός και ειρωνικός».

«Η μόνη αρμόζουσα ποινή είναι αυτή της φυλάκισης, οποιαδήποτε άλλη ποινή θα μπορούσε να ήταν παρερμηνευθεί ως ανοχή». Ως μετριαστικοί παράγοντες προσμετρήθηκαν η προχωρημένη ηλικία του ιεράρχη 85 ετών, το λευκό ποινικό μητρώο του και ο χρόνος που πέρασε από το αδίκημα.

Το δικαστήριο έλαβε υπόψη το έργο των 40 χρόνων που επιτέλεσε ως εκλελεγμένος άνθρωπος της εκκλησίας. Έλαβε ωστόσο υπόψη πρωτοφανές για τα κυπριακά δεδομένα που αφορά καταδίκη ενός ατόμου μετά την πάροδο αρκετών χρόνων από το 1981. Η ποινή φυλάκισης στηρίχθηκε στα δύο έτη κάτι που ίσχυε τότε για το εν λόγω αδίκημα και όχι στα πέντε που ισχύουν σήμερα.

Σύμφωνα με την απόφαση φαίνεται ότι υπήρξε έντεχνος σχεδιασμός από τον ιεράρχη ο οποίος είχε προγραμματίσει, ώστε να την υποδέχεται ο ίδιος και προσπαθούσε να την εντυπωσιάσει προβάλλοντας την ζωή και τα ταξίδια του.

Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά, ότι ο δικηγόρος του δεν αναφέρθηκε σε μεταμέλεια του ιεράρχη, αντί αυτού ήταν υπεροπτικός και ειρωνικός.

Ο τέως Κιτίου τις επόμενες μέρες αναμένεται να βρεθεί και ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα συνεδριάσει στις 13 Ιουνίου εκτός απροόπτου, για να εξετάσει την υπόθεσή του. Η καθαίρεσή του θεωρείται πάντως δεδομένη, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους μετά και την επιβολή ποινής φυλάκισης με αναστολή από το Δικαστήριο.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network