Έτοιμη να συγκρουστεί με την Κομισιόν η Βουλή για τον ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία

Παρασκευή, 2/6/2023 - 21:22
Μικρογραφία

Του Γιώργου Γεωργιάδη

Μια καυτή εβδομάδα βρίσκεται ενώπιον μας, σε σχέση με το 5 τοις εκατό του ΦΠΑ, κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας.

Η Βουλή, δείχνει αποφασισμένη να συγκρουστεί με την Κομισιόν, επιμένοντας πως θα πρέπει να επιβάλλεται 5% ΦΠΑ στα 130 τ.μ. της κατοικίας ή του διαμερίσματος με αξία €350 χιλιάδες ευρώ.

Με τις Βρυξέλλες να βάζουν το δικό τους όριο, και να ξεκαθαρίζουν πως θα επιβάλλεται 5% ΦΠΑ στα πρώτα 110 τετραγωνικά μέτρα.

Από την εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Χάρης Γεωργιάδης, τόνισε πως αυτό που έρχεται από τις Βρυξέλλες, μπορεί εκ πρώτης να φαίνεται αυστηρό, αλλά επί της ουσίας, είναι πολύ καλύτερο από αυτό που ήταν αρχικά, καθώς υπάρχει μια προοδευτικότητα ως προς την επιβάρυνση του αγοραστή.

Χάρης Γεωργιάδης, Βουλευτής ΔΗΣΥ
Αν είσαι ένα τετραγωνικό παραπάνω, για αυτό το ένα τετραγωνικό, θα πληρώσεις 19 τοις εκατό. Άρα για αυτό λέω, ότι η πρόταση έχει σαφώς βελτιωθεί, και ο αγοραστής, επωφελείται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Εμείς αναγνωρίζουμε την ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο υπολογισμού του ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, επειδή σε αυτό έχει δίκιο η Κομισιόν.

Απονέμοντας τα εύσημα στην προηγούμενη Κυβέρνηση, που έφερε τα πράγματα σε αυτό το σημείο.

Ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε πως την τελική απόφαση την παίρνει το κράτος-μέλος, με την Κομισιόν, να έχει το δικαίωμα να στείλει το θέμα στα Δικαστήρια.

Χάρης Γεωργιάδης, Βουλευτής ΔΗΣΥ
Και δεν είναι πάντα κακό. Κάποτε επιλέγουν οι πλευρές να οδηγήσουν τα θέματα στο Δικαστήριο. Εγώ θεωρώ πως έχουμε συγκλίνει.

Την ώρα πάντως που ο ΔΗΣΥ, θεωρεί ικανοποιητική την εικόνα, στο ΑΚΕΛ επιρρίπτουν ευθύνες, ότι.. μπορούσαμε και καλύτερα.

ΑΚΕΛ
Στις συζητήσεις που γίνονται για το μέλλον του μέτρου, τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση αρνούνται να καταθέσουν στη Βουλή την αλληλογραφία του Υπουργείου Οικονομικών με την Κομισιόν. Αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας όλο το τελευταίο διάστημα είναι όσα διαρρέει η κυβέρνηση ότι είναι οι θέσεις της Κομισιόν. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν και ποια από αυτά ευσταθούν ή όχι. 

Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται σε όλο αυτό το κουβάρι, η τοποθέτηση της Κυβέρνησης, η οποία πάντως δεν δείχνει διάθεση, να κοντραριστεί με την Κομισιόν.

Χαρακτηριστικό το γεγονός πως μόλις πρόσφατα ο Γ.Δ του Υπουργείου Οικονομικών, τοποθετήθηκε πως όποια επιλογή πέραν των 110 τ.μ. είναι επίφοβη.

Ότι και να γίνει, το θέμα οδηγείται στην Ολομέλεια στις 8 Ιουνίου, προκειμένου να υπάρξει κατάληξη από πλευράς Λευκωσίας.