Κύμα καταγγελιών: Τιμές ανεβαίνουν... για να ξανακατέβουν στην Black Friday

Παρασκευή, 25/11/2022 - 23:41
Μικρογραφία

Της Αλεξάνδρας Παύλου

Black Friday με παρατράγουδα για άλλη μία χρονιά... τιμές ανεβαίνουν για να κατέβουν ξανά, άλλες μένουν στάσιμες και καταστήματα ξεθάβουν και να βάζουν προσφορά  σε ό,τι ξεχασμένο υπάρχει στις αποθήκες.
Το ερώτημα παραμένει ίδιο: Υπάρχουν ή όχι τελικά  πραγματικές προσφορές;

Στην προσπάθεια μας να απαντήσουμε το βασικότερο αυτό ερώτημα των καταναλωτών, βγήκαμε στην αγορά λίγες μέρες πριν αρχίσουν οι προσφορές για το Black Friday και καταγράψαμε τιμές από διάφορα προϊόντα.

Σήμερα επαναλάβαμε την ίδια διαδικασία, προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν τα συγκεκριμένα είδη έχουν πάρει ή όχι  έκπτωση. Το συγκεκριμένο έξυπνο ρολόι, στην προηγούμενη μας εξόρμηση είχε αρχική τιμή τα 39 ευρώ και 90 σεντ. Σήμερα η ίδια τιμή αναφέρεται ως η έκπτωση, αναφέροντας μάλιστα ως αρχική την τιμή τα 49 ευρώ και 90 σεντ. 10 ευρώ περισσότερα δηλαδή από την προηγούμενη αναγραφόμενη τιμή.
 
Στα είδη ρουχισμού τα οποία δειγματολιπτικά φωτογραφίσαμε, οι τιμές δεν έχουν πάρει ουδεμία έκπτωση. Μάλιστα υπήρχαν αναγραφόμενες εκπτώσεις σε κάποια πουλόβερ τα οποία δεν υπήρχαν στο κατάστημα τις προηγούμενες ημέρες και μάλλον ξεθάφτηκαν από κάποια παλαιότερη κολεξιόν.

Σάββας Σάββα, Λειτουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας - Υπηρεσία Καταναλωτή 
Οι τιμές που αναγράφονται όταν ένα προιόν παρουσιάζεται ή διαφημίζεται σε έκπτωση, η προσφορά πρέπει να γράφει την προγενέστερη τιμή πώλησης οπωσδήποτε.

Πρόσφατα μάλιστα άλλαξε και η νομοθεσία και ο επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος βάση αυτής να αναγράφει ως προγενέστερη τιμή στο προϊόν τη χαμηλότερη τιμή που ίσχυε τις τελευταίες 30 ημέρες.

Σάββας Σάββα, Λειτουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας - Υπηρεσία Καταναλωτή 
Για τις προηγούμενες 30 ημέρες ο πωλητής θα πρέπει να αναγράψει ως προγενέστερη τιμή τη χαμηλότερη που ίσχυε τις προηγούμενες 30 ημέρες, όχι μία σταθερή τιμή που ίσχυε αυτές τις 30 ημέρες.   

Κύμα καταγγελιών
 
Είκοσι καταγγελίες μάλιστα έφτασαν στα αυτιά του Συνδέσμου Καταναλωτών. Εκπτώσεις φάντασμα... και ανεβοκατέβασμα τιμών.

Βιργινία Χρίστου, Νομική Λειτουργός Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών
Κυρίως οι καταγγελίες αφορούν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που παρατηρούνται στις ιστοσελίδες των επιχειρήσεων όπου πρακτικά δεν υπάρχουν προϊόντα που έχουν τόσο ποσοστό έκπτωσης.

Δε μπορούμε παρόλα αυτά να μηδενίσουμε όλες τις άλλες πραγματικές εκπτώσεις που έγιναν σε διάφορα μαγαζιά, καθώς και από τη δική μας βόλτα, όπως μπορείτε να δείτε και από τα πλάνα, υπάρχουν μερικά από αυτά που εμείς φωτογραφίσαμε στα οποία προέκυψε έκπτωση.