Σε όλα αυτά προστέθηκε πάντως και η ανακοίνωση παραίτησης για προσωπικούς λόγους του μέλους της Επιτροπής Κώστα Παμπαλλή, με την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου να καταλαμβάνει τη θέση του.

Να θυμίσουμε πως η επιτροπή θα διερευνήσεις όλες τις περιπτώσεις των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 μέχρι και την 17η Αυγούστου 2020, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου που διέπει το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Αιτήσεις για το πρόγραμμα θα μπορούν πάντως να υποβάλλονται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα σταματήσει η αποδοχή υποβολής αιτήσεων και όχι η εξέταση τους.

Η ζημιά σε απόλυτους αριθμούς

Πάντως, με βάση τα όσα αναφέρει στην πρόσφατη επικαιροποιημένη μελέτη του το Υπουργείο Οικονομικών, η οριστική διακοπή του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος αντιστοιχεί περίπου στο 1,3% του ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2023, το οποίο σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε ζημιά €2,6 δις.

Θεωρείται δεδομένο πως αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό αρνητικά τα έργα που δεν έχουν ακόμη αρχίσει και σε λιγότερο βαθμό τα έργα που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, καθώς ήδη έχουν προπωλήσει σημαντικό αριθμό ακινήτων σε ξένους επενδυτές.

Αυτό, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα επηρεάσει μεσοπρόθεσμα και τις τιμές των ακινήτων, ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο, καθώς εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε καθίζηση των τιμών.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν παρατηρήθηκε φούσκα, παρά τις υψηλές τιμές, καθώς οι αγορές που είχαν γίνει ήταν από ξένα κεφάλαια και δεν συνοδεύονταν από αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στην πλεονάζουσα ρευστότητα των τραπεζών. Τονίζουμε, όμως, το μέχρι στιγμής, γιατί στο μέλλον υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δούμε νέα φούσκα.

socratis@phileleftheros.com

?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ