Στο σύνολο της κωμόπολης οι μεταβολές στο βασικό κτηριακό δυναμικό είναι προς το παρόν περιορισμένες, όσον αφορά την προσθήκη νέων κτηριακών όγκων. Υπάρχει παρ’ όλα αυτά έντονη δυναμική όσον αφορά ανακαινίσεις και επανάχρηση κτηρίων σε πρότερη κακή κατάσταση η οποία χρήζει λεπτομερούς καταγραφής. Εντοπίστηκαν επίσης μικρής κλίμακας αποκαταστάσεις υφιστάμενων κτηρίων ώστε πιθανόν να καταστούν κατάλληλες για στέγαση φοιτητών.

Μεσαρίτης: Δεν είναι νεκρή πόλη

«Στην περίπτωση της Μόρφου», εξηγεί ο Νίκος Μεσαρίτης, «η επανεγκατάσταση δεν θα έπαιρνε περισσότερο χρόνο απ’ όσον χρειαζόταν για τη μεταστέγαση των Τουρκοκυπρίων. Η διαφορά με την Αμμόχωστο είναι ότι η Μόρφου είναι σε χρήση και ζωντανή πόλη». Θα χρειαστούν φυσικά, όπως αναφέρει, «κίνητρα για τους δημότες να επανεγκατασταθούν, αφήνοντας τη ζωή τους όπως είναι οργανωμένη σήμερα στην ελεύθερη Κύπρο, καθώς επίσης χρηματοδότηση για την ανακαίνιση ή συντήρηση της ιδιοκτησίας τους. «Εκ των πραγμάτων οι πρώτιστες ανάγκες είναι περιορισμένες, όμως αν και οι φαινομενικά μικρής έκτασης, οι σημερινές παρεμβάσεις θα είναι καταλυτικές, σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος σήμερα. Δεν είναι γνωστό αν θα συμφωνηθεί και γίνει αποδεκτό από την άλλη πλευρά να εγκαταλειφθούν αυτές οι επενδύσεις, για να αποδοθεί το σύνολο της πόλης – περιοχής υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Το πρόβλημα θα γίνει δυσμενέστερο εάν η λύση του Κυπριακού ολοκληρωθεί σε βάθος χρόνου. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο η ανάπτυξη της πόλης κατά τα επόμενα χρόνια να είναι δραματική, οπότε πλέον θα μιλούμε για συνύπαρξη».

Σημειώνει τέλος ότι η μελέτη δεν προβλέπει μετακίνηση πληθυσμού, δηλαδή των Τουρκοκυπρίων που έχουν εγκατασταθεί το 1974 και μετά. «Το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης είχε αρχίσει συζήτηση για το θέμα με το Προεδρικό επί διακυβέρνησης Χριστόφια, όμως αυτή η πρωτοβουλία δεν είχε συνέχεια», καταλήγει. 

?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ