Η σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς επί του θέματος υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των βουλευτών ως προς το κατά πόσο θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα αυτό σε αξιωματούχους που ουσιαστικά ισοδυναμεί με ένα πρόσθετο ωφέλημα. Οι διαφωνίες εστιάζονται στο γεγονός ότι δεν θα μπορούν να ελεγχθούν οι αξιωματούχοι εάν χρησιμοποιούν τις λιμουζίνες και για προσωπική τους χρήση. Γι' αυτό και δεν αποκλείεται να αναβληθεί, τελικά, η ψήφιση των Κανονισμών που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο νέος χρόνος θα φέρει καινούργιες λιμουζίνες

Ειδικότερα, με τους επίμαχους Κανονισμούς προτείνεται η παραχώρηση λιμουζίνων στους ακόλουθους αξιωματούχους για να τις χρησιμοποιούν και για τη μετάβαση από τον τόπο διαμονής τους στον χώρο εργασίας τους και αντίστροφα: στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, στον Αρχιπρωτοκολλητή, στη Γενική Λογίστρια, στον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον Επίτροπο Προεδρίας, στον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και στους συνολικά 16 γενικούς διευθυντές των υπουργείων, των υφυπουργείων και της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. 
Με βάση όσα ισχύουν σήμερα, όλοι οι παραπάνω όπως και αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι δικαιούνται χρήση κρατικής λιμουζίνας μόνο για υπηρεσιακούς σκοπούς.

Το επιχείρημα που πρόταξε η Κυβέρνηση διά του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Παντελή, για να δικαιολογήσει την παροχή του εν λόγω ωφελήματος στους παραπάνω αξιωματούχους είναι «η αποτελεσματικότερη διευθέτηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την εκτέλεση των καθηκόντων τους» και συγκεκριμένα, η ανάγκη που προκύπτει, κυρίως, κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων να παρευρίσκονται ως εκπρόσωποι της Κυβέρνησης σε διάφορες δεξιώσεις, εκδηλώσεις, κηδείες, μνημόσυνα κ.ο.κ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο σπίτι με τις λιμουζίνες όπως παλιά

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, εξέφρασε τη διαφωνία του με τους προτεινόμενους Κανονισμούς, σημειώνοντας ότι στην παρούσα χρονική περίοδο κατά την οποία εφαρμόζονται ακόμα αποκοπές στη μισθοδοσία των εργαζομένων δεν θα ήταν ορθό να προωθείται αυτή η ειδική ρύθμιση για συγκεκριμένη ομάδα αξιωματούχων. Εισηγήθηκε δε, αντί παροχής λιμουζίνας την καταβολή οδοιπορικών στους αξιωματούχους που χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους οχήματα. Τέλος, ο Γενικός Ελεγκτής ζήτησε για σκοπούς αποτελεσματικότερου ελέγχου και διαφάνειας να τοποθετηθούν ειδικές συσκευές στις λιμουζίνες των αξιωματούχων για καταγραφή των διαδρομών που διανύουν. Περαιτέρω, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Μουσιούττας, εξέφρασε την άποψη ότι η χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων από τους παραπάνω αξιωματούχους για μετάβασή τους από τον τόπο διαμονής στον χώρο εργασίας τους και αντίστροφα, θα πρέπει να συνοδεύεται με την εκ μέρους τους καταβολή ενός αντιτίμου, το οποίο ο ίδιος καθόρισε στο ποσό των €100 μηνιαίως.

Τονίζεται, ότι σε περίπτωση που ψηφιστούν οι εν λόγω Κανονισμοί, οι 23 αξιωματούχοι που θα μεταβαίνουν στις οικίες τους με τις κρατικές λιμουζίνες, δεν θα ελέγχονται, πλέον, από τον Γενικό Ελεγκτή, διότι δεν θα μπορεί να γνωρίζει ο κ. Μιχαηλίδης κατά πόσο θα χρησιμοποιούν τις λιμουζίνες και για τις προσωπικές τους ανάγκες. Όπως γινόταν, δηλαδή, στο παρελθόν. Θυμίζουμε ότι ο νόμος για τις κρατικές λιμουζίνες ψηφίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή την 1/1/2016 με στόχο, ακριβώς, να μειώσει το τεράστιο κόστος που επωμιζόταν το κράτος, ξεπερνούσε το €1 εκατ. το χρόνο, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης των κρατικών λιμουζίνων που γινόταν από τους αξιωματούχους, οι οποίοι, είχαν όλοι ανεξαιρέτως στη διάθεση τους τις λιμουζίνες επί 24ώρου βάσεως, με δωρεάν καύσιμα, με πληρωμένα τα έξοδα συντήρησης ακόμη και τα έξοδα καθαριότητας. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εντός του μήνα 19 λιμουζίνες για αξιωματούχους

Οι βουλευτές Γιώργος Περδίκης και Άννα Θεολόγου δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τους υπό αναφορά κανονισμούς. Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια του Σώματος. 

Σκέψεις για αναβολή: Δεν γίνεται να είσαι ολίγον έγκυος…

Στη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων εκφράστηκαν έντονες επιφυλάξεις και προβληματισμοί για την ψήφιση των εν λόγω Κανονισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», αρχηγοί κομμάτων υποστήριξαν ότι αυτοί οι Κανονισμοί δεν μπορούν να εφαρμοστούν. «Τους δίνουμε τη λιμουζίνα για να πηγαίνουν στο σπίτι τους και τους απαγορεύουμε να πηγαίνουν οπουδήποτε αλλού. Ποιος θα τους ελέγχει;» διερωτήθηκαν. Αναφέρθηκαν, επίσης και στην πρόταση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Μαρίνου Μουσιούττα, ο οποίος, εισηγήθηκε όπως οι υπό αναφορά αξιωματούχοι καταβάλλουν ως αντίτιμο το ποσό των €100 το μήνα, επειδή, θα χρησιμοποιούν τις λιμουζίνες για να μεταβαίνουν στις οικίες τους, σε Λευκωσία, σε Ελεύθερη Αμμόχωστο και Λεμεσό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραδόθηκαν οι νέες λίμο...

«Μα καλά πως προέκυψε το ποσό των €100; Έγινε κάποια έρευνα; Και γιατί να μην πληρώνουν €200, €300 ή και €500;» διερωτήθηκαν, μιλώντας χθες στον «Φ». Και επειδή η διάγνωση «ολίγον έγκυος» δεν είναι σοβαρή, θα πρέπει, όπως δήλωσαν στον «Φ» να αποφασίσει η Πολιτεία αν θα καταστήσει τους υπό αναφορά αξιωματούχους δικαιούχους λιμουζίνας για αποκλειστική χρήση, δηλαδή, να τις χρησιμοποιούν καθ' όλο το 24ωρο ή να περιοριστεί η χρήση τους μόνο για υπηρεσιακούς σκοπούς. «Το να τους δίνουμε λιμουζίνες και να τους λέμε να τις χρησιμοποιούν μόνο για να πηγαίνουν στα σπίτια τους ενώ την ίδια ώρα δεν θα μπορούμε να τους ελέγξουμε, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Είναι γελοιότητες», υπέδειξαν στον «Φ». Λόγω αυτών των προβληματισμών δεν αποκλείεται σήμερα, εφόσον συναινέσει η πλειοψηφία των κομμάτων, να αναβληθεί η ψήφιση των Κανονισμών.   

«Όχι» στην Επίτροπο Νομοθεσίας για λιμουζίνα 

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουίζα Χριστοδουλίδου, Ζαννέτου, με δύο επιστολές της στις 11 και 22 Νοεμβρίου 2019, ζήτησε όπως για σκοπούς ίσης μεταχείρισης, η ρύθμιση που αφορά τη χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων από αξιωματούχους που είναι δικαιούχοι σε μη αποκλειστική χρήση για μετάβασή τους από τον τόπο διαμονής στον χώρο εργασίας τους και αντίστροφα, περιλάβει και τον θεσμό του Επιτρόπου Νομοθεσίας. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στη Βουλή ότι το σχετικό αίτημα της Επιτρόπου Νομοθεσίας υποβλήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο, όμως, αποφάσισε την απόρριψή του.
 

?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ