Στο τραπέζι της Διάσκεψης παρακάθησαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Διάσκεψη Τύπου

Ολοκληρώνεται από στιγμή σε στιγμή η Διάσκεψη του Βερολίνου, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το αραβικό δίκτυο Al Arabiya, το οποίο διέρρευσε μέρος από το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης, oι ηγέτες συμφώνησαν να δεσμευτούν ως προς τη συγκρότηση μιας πολυμερούς επιτροπής, ώστε να συνεχιστεί ο συντονισμός των δράσεων στη στη Λιβύη.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, επικαλούμενη πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου, δεσμεύτηκαν εξάλλουν να μην αναμειχθούν στα εσωτερικά ζητήματα της Λιβύης. 

Το τελικό ενημερωτικό σημείωμα ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση στην Λιβύη απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα κι ότι η χωρα έχει καταστεί «γόνιμο έδαφος για ένοπλες και τρομοκρατικές ομάδες».



Reuters: «Κοντά σε συμφωνία για τη Λιβύη»

Αξιωματούχος, ο οποίος συμμετέχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου, γνωστοποίησε ότι τα κράτη - μέλη βρίσκονται κοντά στην επίτευξη εκεχειρίας για τη Λιβύη.

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τη Λιβύη φέρεται να βρίσκονται τα κράτη – μέλη που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της βορειοαφρικανικής χώρας.

Η συγκεκριμένη πληροφορία μεταδόθηκε από το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται έναν εκ των συμμετεχόντων αξιωματούχων.

Μέχρι στιγμής, βέβαια, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας ή την κατεύθυνση αυτής.

Υπενθυμίζεται ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου ξεκίνησε στις 3:30 το μεσημέρι της Κυριακής, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Κίνας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Τουρκίας, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Αλγερίας, των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Σύνδεσμου.

Αντικείμενο των κρίσιμων διαβουλεύσεων αποτελεί η μόνιμη εκεχειρία και ο τερματισμός της παρουσίας ξένων δυνάμεων, με στόχο τον τερματισμό των πολύμηνων εχθροπραξιών.

Πούτιν: Δε χάνουμε την ελπίδα

AP - Διάσκεψη Βερολίνου - Λιβύη - Πούτιν - Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα μπορέσει να φέρει περαιτέρω πρόοδο και πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα.

«Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί», δήλωσε ο Πούτιν πριν συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης.

Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία και η Τουρκία έκαναν «ένα πολύ καλό βήμα» όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες και πρόσθεσε πως οι μεγάλες στρατιωτικές ενέργειες έχουν σταματήσει στη Λιβύη.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, είπε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

«Για να εφαρμοσθούν τα άλλα στάδια της πολιτικής διαδικασίας και της λύσης, η επιθετική στάση του Χάφταρ πρέπει να τερματισθεί», δήλωσε ο Ερντογάν σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τουρκική τηλεόραση κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Πούτιν.

Διαβάτε επίσης: «Ώρα μηδέν» για τη Διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη - Σκληρό διπλωματικό «πόκερ»


Τι συζήτησαν Πομπέο και Τσαβούσογλου

Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν μς φόντο τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών συζητήθηκε το θέμα της μόνιμης εκεχειρίας στη χώρα.

«Με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, συζητήσαμε για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και τη διάσκεψη για τη Λιβύη. Είμαστε σε στενή επαφή με όλους τους βασικούς παράγοντες για τη μόνιμη εκεχειρία και την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία στη Λιβύη», αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Εξωτερικών.

Μέρκελ και Μάας συναντήθηκαν με Χαφτάρ και Σάρατζ


Η οικοδέσποινα της Διάσκεψης του Βερολίνου, Άνγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μας είχαν επαφές πριν τη σύνοδο με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Τετ α τετ Πούτιν-Μακρόν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν πριν από την έναρξη της Διάσκεψης του Βερολίνου. Παρών στη συζήτηση ήταν και ο Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μεταδίδει το Sputnik.

Διμερείς επαφές Τζόνσον και Μακρόν για τη Λιβύη

Κατ’ ιδίαν συνάντηση είχαν Μπόρις Τζόνσον και Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης.

«Ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος συζήτησαν για την εν εξελίξει σύγκρουση στη Λιβύη» γνωστοποίησε η Downing Street, σε ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με το Λονδίνο, ο Τζόνσον υπογράμμισε την ανάγκη τερματισμού της εμφύλιας σύρραξης και τη στήριξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Συνάντηση Πομπέο και με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ειχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου αλ Σίσι και τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Γιοσέπ Μπορέλ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε να υπάρξει επιστροφή στη πολιτική διαδικασία εύρεσης λύσης υπό τον ΟΗΕ στη Λιβύη και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός.

Έκκληση ειδικού απεσταλμένου ΟΗΕ για τη Λιβύη

Λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης του Βερολίνου ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ απηύθυνε έκκληση για την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από τη βορειοαφρικανική χώρα. «Παρουσιάσαμε ένα σχέδιο ασφαλείας, που προβλεπει την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών ανεξαρτήτου εθνικότητας», είπε ο Σαλαμέ σε συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα Al-Sharq al-Awsat. Kαι ζήτησε να τερματιστεί κάθε ξένη ανάμειξη στην κρίση της Λιβύης.

Σάρατζ και Χαφτάρ περιμένουν να αποφασίσουν οι υπόλοιποι

Στο Βερολίνο βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι - σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel - θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά την διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.

Η Διάσκεψη θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου, όπου εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να λάβουν μέρος και οι εκπρόσωποι πολλών από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν.

«Φρούριο» η Καγκελαρία για τη Διάσκεψη

Η παρουσία των υψηλών προσκεκλημένων δημιουργεί, όπως είναι αναμενόμενο, υψηλές απαιτήσεις στον τομέα της ασφάλειας, με το Βερολίνο να βρίσκεται στο «επίπεδο 1» και την Αστυνομία να έχει αποκλείσει μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης.

Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί συμμετέχουν στα μέτρα για την Διάσκεψη, ενώ έχει αποκλειστεί για τα ιδιωτικά αεροσκάφη και ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 55 χιλιομέτρων και ύψος 3.000 μέτρων από την Καγκελαρία. Ιδιαίτερα φυλάσσονται πρεσβείες και ξενοδοχεία στα οποία έχουν καταλύσει ξένοι αξιωματούχοι.
?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ