Τον φόβο έχει προκαλέσει σε κατοίκους 24 πολιτειών των ΗΠΑ στις οποίες έχουν σημειωθεί μεταξύ των τοπικών πληθυσμών ελαφιών κρούσματα ενός ζωονοσήματος, το οποίο τα κάνει να μοιάζουν με νεκροζώντανα αφού προσβάλλει κατά κύριο λόγο το νευρικό σύστημα. Η νόσος προκαλεί αστάθεια, σιελόρροια, αδυναμία ελέγχου των μυών του στόματος, ραγδαία απώλεια βάρους και εν τέλει θάνατο.

Παρότι η ασθένεια που είναι γνωστή ως χρόνια ασθένεια εξασθένισης (CWD) και εντάσσεται στην ίδια κατηγορία ασθενειών με την περίφημη “νόσο των τρελών αγελάδων” καθώς πρόκειται για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, δεν έχει εμφανιστεί σε κάποιον άνθρωπο, οι ειδικοί δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι μπορεί να μεταδοθεί και σε ανθρώπους. Δεν είναι λίγα τα ζωονοσήματα από τα οποία προσβάλλεται ο ανθρώπινος οργανισμός.

Επειδή υπάρχει αυτή η (μικρή) αβεβαιότητα, οι ειδικοί και οι αρμόδιοι φορείς έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν μέτρα, όπως ενημερωτικές εκστρατείες στους κυνηγούς και δειγματοληψία από τους άγριους πληθυσμούς ελαφιών που ζουν στις πληγείσες πολιτείες. Σύμφωνα με τους ειδικούς σε καμία περίπτωση η συγκεκριμένη ασθένεια που είναι γνωστή και ως Zombie Deer δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο με την ασθένεια Κρόιτσφελ-Γιάκομπς την περίφημη νόσο των τρελών αγελάδων, αφού από τα δείγματα και τις αναλύσεις προκύπτει ότι προσβάλλει κυρίως τους μύες των ζώων και έτσι δεν είναι ούτε κατ’ ελάχιστο ασφαλής η κατανάλωση του κρέατος των ελαφιών που νοσούν. Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι μέχρι και τον Αύγουστο κρούσματα της ασθένειας είχαν εντοπιστεί σε 227 κομητείες 24 πολιτειών, με τα περισσότερα να συγκεντρώνονται στο Ουαϊόμινγκ, το Κολοράντο και το Κάνσας.

Πηγή: philenews / ethnos.gr

?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ