Συγκεκριμένα, η ομάδα εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων που υλοποιεί για λογαριασμό του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών στην Κύπρο, το οποίο αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ως ένα από τα πιο πρωτοποριακά και επιτυχημένα προγράμματα προστασίας της άγριας ζωής, δέχθηκε απρόσμενη επίθεση από τον κοινοτάρχη Αργάκας και άλλα άτομα της ευρύτερης περιοχής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φωλιές χελώνων στην παραλία της Αργάκας

Μάλιστα, το περιστατικό έγινε στην παρουσία εκπροσώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένα της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων, καθώς και ομάδας ξένων εμπειρογνωμόνων που βρίσκεται στην Κύπρο για να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προστασίας των θαλασσίων χελωνών που υλοποιείται στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης. 

 

Αποθρασυνόμενοι από την κάλυψη που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα, μετά από την εκχέρσωση των ακακιών κατά μήκος του Κρατικού Δάσους Μαυραλής και των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στη Λίμνη και την Αργάκα, οι τοπικοί άρχοντες της περιοχής παρεμπόδισαν τους εμπειρογνώμονες του προγράμματος από το να κάνουν τη δουλειά τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ενώ η ομάδα του προγράμματος βρισκόταν στην περιοχή, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κοινοτάρχη Αργάκας, ο οποίος τους κάλεσε να φύγουν από εκεί επειδή δεν έχουν εξασφαλίσει σχετική άδεια από την κοινοτική Αρχή. Τα μέλη του προγράμματος αγνόησαν το τηλεφώνημα και συνέχισαν την εργασία τους με βάση τη σχετική σύμβαση που έχουν με το ΤΑΘΕ. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χελώνα ξεβράστηκε νεκρή σε παραλία της Λεμεσού (εικόνες)

Τότε, ο κοινοτάρχης Αργάκας μετέβη στην παραλία και προσπάθησε να αποτρέψει τα μέλη του προγράμματος από το να τοποθετήσουν κλουβιά προστασίας των θαλάσσιων χελωνών. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελία, ο κοινοτάρχης Αργάκας στάθηκε πάνω από τη φωλιά θαλάσσιων χελωνών και δεν επέτρεψε την τοποθέτηση του κλουβιού, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχουν αβγά θαλάσσιων χελωνών από κάτω, και ζητούσε να ανοιχθεί η φωλιά για να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός του. 

 

Μετά τα γεγονότα, στην περιοχή κλήθηκε και μετέβη αστυνομική δύναμη και, για να μην οξυνθούν τα πνεύματα, ζήτησε από την ομάδα να αποχωρήσει από την περιοχή, αναφέροντας ότι θα την ενημερώσει για τις περαιτέρω ενέργειες.

Σημειώνεται πως οι θαλάσσιες χελώνες και τα αβγά τους προστατεύονται στην Κύπρο από το 1971 με βάση τον περί Αλιείας Νόμο (ΚΕΦ. 135) και Κανονισμούς (Κ.Δ.Π. 273/90).

Στην περιοχή της Μεσόγειου οι πράσινες χελώνες γεννούν σχεδόν αποκλειστικά στην Κύπρο και την Τουρκία, ενώ η Καρέτα γεννά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου σε πιο μικρούς αριθμούς. Σημειώνεται ότι η θέση του Τμήματος Αλιείας για το όλο θέμα είναι ότι είναι ευπρόσδεκτος οποιοσδήποτε πολίτης να παρακολουθήσει τον εντοπισμό φωλιών, καθώς και την καταγραφή και διαδικασία ανοίγματος φωλιών, στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας των θαλάσσιων χελωνών.

Διερευνά την υπόθεση η Αστυνομία

Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, έκανε λόγο για «μικρή διένεξη μεταξύ της ομάδας του Προγράμματος Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών στην Κύπρο, η οποία κατείχε όλες τις άδειες για να βρίσκεται στην περιοχή, του κοινοτάρχη Αργάκας και κατοίκων της περιοχής». Επιπλέον, δήλωσε ότι «λήφθηκαν καταθέσεις και διερευνάται η παρεμπόδιση του έργου της ομάδας του Προγράμματος Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών».

?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ