Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά τόνισε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι ότι πήγαμε μελετημένοι καθώς στη διπλωματία είναι σημαντικό να παραθέτεις λογικά επιχειρήματα και να γνωρίζεις από διπλωματική ιστορία, πράγμα που φέρνει σε αδιέξοδο την άλλη πλευρά, όπως βρέθηκε η Τουρκία με τη Συνθήκη Συμμαχίας»., Πρόσθεσε ότι στο Κραν Μοντανά ήταν πρωτόγνωρη η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας –και Κύπρου, ενώ έθιξε ιδιαίτερα με τις αναφορές του τον «υπόγειο» ρόλο που διαδραμάτισε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε στη διαπραγματευτική διαδικασία, γεγονός που αποτυπώνεται στο βιβλίο.
 
Σημείωσε ότι όσον αφορά το Κυπριακό υφίσταται από τη μια πλευρά το «δόγμα της υποχωρητικότητας» και από την άλλη το δόγμα του «αράγματος», τα οποία δεν ασπάζεται, αλλά ο ίδιος προσωπικά παλεύει να βρει ορθές λύσεις και όταν επιτευχθούν τις εφαρμόζει και τις ασπάζεται, όπως στην περίπτωση του «Μακεδονικού».
Το βιβλίο του κ. Κοτζιά παρουσίασε αρχικά ο δημοσιογράφος του Φιλελευθέρου Κώστας Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι ο κ. Κοτζιάς αποτελεί τον πρώτο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας που έθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το κεφάλαιο της Ασφάλειας στο Κυπριακό. Ανέφερε ότι η πρωτοβουλία Κοτζιά παρόλο που είχε μεγάλη κοινωνική στήριξη, εξελίχθηκε σε ένα εχθρικό περιβάλλον, καθώς είχε απέναντί της από τη μια πλευρά την τότε αμερικανική κυβέρνηση που ζητούσε την παραίτηση του και από την άλλη όσους σε Ελλάδα και Κύπρο διαφωνούσαν με μια λύση που θα οδηγούσε σε ένα κανονικό κράτος.
 
Σημείωσε ακόμη ότι στο βιβλίο, που αποτελεί καταγραφή εξελίξεων και δημόσιων τοποθετήσεων, κατά την χρονική περίοδο που εξετάζεται, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επιστολές που φωτίζουν τον ρόλο του κ. Αίντε στη διαπραγματευτική διαδικασία
«Θεωρώ απώλεια για την Κύπρο την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας», ανέφερε ακολούθως , ο τέως ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης.
 
 
Εξήρε το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε τη σημασία του κεφαλαίου της Ασφάλειας και την αναχρονιστικότητα των εγγυήσεων, καθώς αποτελεί ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως τις μελλοντικές γενιές, ενώ πρόσθεσε ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια η αναβάθμιση της θέσης της Κύπρου με την ένταξή της στην Ευρωπαική Ένωση και ο ρόλος του οργανισμού διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο.
 
Το εγκώμιο του τέως ΥΠΕΞ έπλεξε και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι το βιβλίο του κ. Κοτζιά δίνει απαντήσεις σε όσους καλόπιστους και κακόπιστους αμφισβητούν τον ρόλο της δικής μας πλευράς στις διαπραγματεύσεις, ενώ αποτυπώνονται μέσα από τις αναφορές του οι ιδέες που κατεύθυναν την κάθε πλευρά στις διαπραματεύσεις του Κραν Μοντανά.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης εξήρε την επιστημονική και ακαδημαϊκή κατάρτιση του Νίκου Κοτζιά, την οποία αξιοποίησε πολλές φορές, όπως για την ανάδειξη κατάργησης των εγγυήσεων. Πρόσθεσε πως ο κ. Κοτζιάς δεν εμπλεκόταν στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ακόμη και όταν του είχε ζητηθεί, καθώς θεωρούσε ότι ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, δε θα έπρεπε να έχει λόγο σε αυτά τα ζητήματα.
 
Υπογράμμισε ότι ακόμη και να διαφωνεί κάποιος με τις θέσεις του κ. Κοτζιά στην εξωτερική πολιτική, δεν μπορεί εντούτοις κανένας να αμφισβητήσει την αγάπη του για την Κύπρο, ενώ σημείωσε καταληκτικά ότι χάρη σε αυτόν οι θέσεις μας για την Ασφάλεια είναι πλέον «πιο στρατηγικά προσανατολισμένες.
 
 
?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ