-Οι φόβοι της αγοράς σχετικά με τις επιταχυνόμενες προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα αποθέματα "κακών" δανείων  
-Η αναβολή της έκδοσης ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Πειραιώς λόγω των "δυσμενών συνθηκών της αγοράς" οι οποίες επηρέασαν περαιτέρω την ψυχολογία της αγοράς απέναντι στις ελληνικές τράπεζες και δημιούργησε ανησυχίες για την κεφαλαιακή τους θέση.  
-Η πτώση της τάξης του 10% από τις αρχές του 2019  θα μπορούσε να εξηγηθεί εν μέρει από τους φόβους της αγοράς σχετικά με τον έλεγχο της ΕΚΤ στους δείκτες κάλυψης καθώς και με την πολιτική αβεβαιότητα.  

Η μακροοικονομική ανάκαμψη θα βοηθήσει πιθανώς τις τράπεζες να αντέξουν την πίεση που θα προκύψει από την εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των δανείων και θα τις στηρίξει μέσω:
(i) της βελτίωσης των τάσεων δανεισμού στον εταιρικό τομέα
(ii) καλύτερης αξίας εξασφάλισης της αγοράς και μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας από τα μέτρα αναδιάρθρωσης.  Η UBS ενσωματώνει τις παραδοχές του ειδικού οχήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (SPV) στα μοντέλα αξιολόγησής της ενώ υπογραμμίζει πως οι εκτιμήσεις της βασίζονται σε ένα ευρύ φάσμα παραδοχών σχετικά με τις παραμέτρους του SPV που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και που δεν έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Επιπλέον, υπάρχει δυνητικός κίνδυνος το σχέδιο SPV να μην συμφωνηθεί και οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν άλλα (ενδεχομένως πιο ακριβά) εργαλεία για να αντιμετωπίσουν το φορτίο των NPEs.

Της Ελευθερίας Κούρταλη  
ΠΗΓΗ: Capital.gr

?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ