Δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επέμβαση η Βραζιλία

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αποκλείει οποιαδήποτε συμμετοχή σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο, δήλωσε ο βραζιλιάνος αντιπρόεδρος Χαμίλτον Μοουράου, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό, έναν από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Βουλής της Βενεζουέλας, ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας.

«Η εξωτερική μας πολιτική δεν είναι να επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», είπε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος βρίσκεται στην Ελβετία, όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι αναγνωρίζουν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού κρατικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ως τον «πρόεδρο εν ενεργεία» της χώρας αυτής, λίγες μέρες αφότου ξεκίνησε η δεύτερη θητεία του δικτάτορα Νικολάς Μαδούρο.

Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι «όλες οι επιλογές» είναι πάνω στο τραπέζι σε περίπτωση που ο αρχηγός του κράτους καταφύγει στη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανέφερε σε δική του ανακοίνωση ότι η χώρα «θα υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά τη διαδικασία μετάβασης ώστε η δημοκρατία και η κοινωνική ειρήνη να αποκατασταθούν στη Βενεζουέλα». Την ανακοίνωση αυτή αναπαρήγαγε λίγο αργότερα ο ίδιος ο πρόεδρος Μπολσονάρο μέσω Twitter από το Νταβός.

Για τον στρατηγό ε.α. Χαμίλτον Μοουράο, η πολιτική υποστήριξη για την οποία γίνεται λόγος στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ μεταφράζεται «με ακρίβεια στην απόφαση» του προέδρου Μπολσονάρο να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η Βραζιλία και η Βενεζουέλα μοιράζονται σύνορα έκτασης 2.200 χιλιομέτρων. Τα τελευταία τρία χρόνια, πάνω από 100.000 πολίτες της Βενεζουέλας πέρασαν τα σύνορα αυτά, αφού αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω της βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης.

Ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη» για ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών.

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα

Με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει τις τελευταίες ώρες η Βενεζουέλα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, με επίσημη δημόσια δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, αναγνώρισαν ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιντο.

Ο Γκουάιντο αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας, κάνοντας χρήση της απόφασης που είχε λάβει τις προηγούμενες ημέρες η Εθνοσυνέλευση, η οποία είχε χαρακτηρίσει «σφετεριστή της προεδρίας» τον δικτάτορα Νικολάς Μαδούρο.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στους δρόμους του Καράκας, διαδηλώνοντας κατά του αυταρχικού σοσιαλιστικού καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο, ενώ αστυνομικές δυνάμεις συγκρούονται μαζί τους.

Ο Μαδούρο, με μία σειρά από μηνύματα στο Twitter αρνήθηκε να παραιτηθεί και κάλεσε τον κόσμο σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση», ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για αμερικανοκίνητη απόπειρα πραξικοπήματος.

manifestantes roban camion de la guardia venezolana y lo queman @VickyDavilaH @DanielSamperO @DCoronell pic.twitter.com/MCkcxwTYjQ

— mauricio (@chespiro222) January 24, 2019

«Άνδρες και γυναίκες της πατρίδας μας, ηρεμία, συνείδηση ​​και μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση για να κερδίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα της Βενεζουέλας. Ας υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας, καταδικάζοντας τον φασισμό και υψώνοντας τις ιστορικές σημαίες του αγώνα του Fabricio Ojeda», έγραψε χαρακτηριστικά, ενώ νωρίτερα είχε αναρτήσει φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις υπέρ του σε διάφορες περιοχές.

 Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από την χώρα. Παράλληλα ζήτησε από το στρατό της χώρας να διατηρήσει την ενότητα και την πειθαρχία.

Απειλούν οι ΗΠΑ και αρνούνται να φύγουν από τη Βενεζουέλα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δεν έχει δικαίωμα να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, ούτε να διώξει τους αμερικανούς διπλωμάτες από τη λατινοαμερικάνικη χώρα, μετά την ανακοίνωση του Καράκας ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της 72 ώρες για να διευθετήσει την αποχώρησή τους από την επικράτεια.

«Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς του Μαδούρο ως την κυβέρνηση της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Πομπέο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, μερικές ώρες μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας αυτής τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.

«Κατά συνέπεια οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει τη νομική δικαιοδοσία να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις (…) ή να κηρύξει τους διπλωμάτες μας personae non gratae», πρόσθεσε ο Πομπέο.

Ρωσία για Βενεζουέλα: Ετσι αντιλαμβάνεται η Δύση το διεθνές δίκαιο

«Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα δείχνουν πολύ καλά πώς η προοδευτική δυτική κοινωνία μεταχειρίζεται στ» αλήθεια το διεθνές δίκαιο, την εθνική κυριαρχία και τη μη-επέμβαση σε άλλες χώρες, επιχειρώντας αλλαγή κυβέρνησης με τα δικά της χέρια εκεί», σχολίασε δηκτικά η Ζαχάροβα.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος.

Πολλές κυβερνήσεις χωρών της περιοχής τον αναγνώρισαν αμέσως ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ανάμεσά τους αυτές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Κολομβίας, της Χιλής, του Ισημερινού, του Περού, της Γουατεμάλας, της Παραγουάης και της Κόστα Ρίκα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από την Ουάσιγκτον και ανακοίνωσε πως διακόπτει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις του κράτους της Λατινικής Αμερικής με αυτό των ΗΠΑ.

Continúan disturbios en San Martin Caracas intentan voltear camión pic.twitter.com/ODhjKQOeKZ

— JuanCarlosFranco (@Francojuanky) January 24, 2019

«Διπλωματικές σχέσεις με τον Γκουαϊδό»

«Οι ΗΠΑ διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, και θα τις διεξάγουν με την κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Γκουαϊδό, ο οποίος προσκάλεσε την αποστολή μας να παραμείνει στη Βενεζουέλα», ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Πομπέο τόνισε ακόμη πως ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν την υποχρέωση να «συνεχίσουν να προστατεύουν (…) όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, καθώς και αυτούς των ΗΠΑ και τους άλλους ξένους υπηκόους» στο έδαφος της χώρας.

«Καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που αντίκεινται στα προνόμια και την ασυλία που απολαύουν τα μέλη της διπλωματικής κοινότητας», συμπλήρωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στις προσήκουσες ενέργειες για να καταστήσουν υπεύθυνο οποιονδήποτε θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αποστολής μας και του προσωπικού μας», διεμήνυσε ακόμη ο Μάικ Πομπέο στην ανακοίνωσή του.

 

 

Πηγή: philenews / in.gr / iefimerida.gr

?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ