«Η Ειρηνευτική Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, είναι η πρώτη η οποία έχει τρεις γυναίκες υπεύθυνες για το στρατιωτικό, το αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό. Είχα μια εποικοδομητική συζήτηση με την επικεφαλής της αποστολής Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για τον σημαντικό ρόλο των γυναικών ειρηνευτών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. 

Προηγήθηκε συνάντηση της κ. Σπέχαρ με αντιπροσώπους των χωρών που συνεισφέρουν με έμψυχο δυναμικό στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε διπλωματική πηγή η ενημέρωση είχε διεκπεραιωτικό χαρακτήρα με την ειδική αντιπρόσωπο να κινείται εντός του πλαισίου της έκθεσης του γενικού γραμματέα και να μην απαντά σε ερωτήσεις. 

Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου η κ. Σπέχαρ θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενόψει του ψηφίσματος το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στις 30 Ιανουαρίου. 

Η Λευκωσία βρίσκεται επί ποδός για αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων στο ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης. 

Ενώ για αλλαγή στην αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μίλησε εκ νέου ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Κουντρέντ Οζερσάι, ο οποίος βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

«Το θέμα αυτό πλέον δεν αποτελεί μια πιθανότητα, αν ήταν μια πιθανότητα, τότε ο ε/κ διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν θα έτρεχε από πίσω μου στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Κουντρεντ Οζερσάι.

Κομβική για τις εξελίξεις θεωρείται η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την συνάντηση για αρχές Φεβρουαρίου, προανήγγειλε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Ιμπραήμ Καλίν. 

Επίσης για επαφές στην Ουάσινγκτον θα βρεθεί στις 6 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας Χασίμ Ακσόι έκανε λόγο ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο βάση των πραγματικοτήτων επί του εδάφους. 

Σε μια άλλη εξέλιξη ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλεια, προχώρησε από χθες μέχρι και την 1η Ιουνίου, σε δεύμευση περιοχής εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο για τη διενέργεια γεώτρησης από την πλατφόρμα Rowan Norway. 
guterres?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ