Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την έννοια του ''κυβερνοχώρου''. Δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι συνδεδεμένοι. Το δίκτυο μπορεί να είναι ένας όμορφος κόσμος αλλά την ίδια ώρα κάποιος χάκερ, κάποιος εγκληματίας, μπορεί να το χρησιμοποιήσει αρνητικά. Συνήθως όταν μιλάμε για cyber σκεφτόμαστε κάποιους κακούς που θέλουν να μας επιτεθούν. Εγώ όταν το κοιτάζω βλέπω τη θετική πλευρά. Έναν κόσμο που όλοι είμαστε συνδεδεμένοι, που κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη και όμορφη. Όμως χρειάζεται να κάνουμε και κάτι για τους κακούς». 

Όλοι μας λίγο ή πολύ όταν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας ή το κινητό μας τηλέφωνο βλέπουμε μόνο τη θετική πλευρά του διαδικτύου και ελάχιστα ως καθόλου μπαίνουμε στον κόπο να κοιτάξουμε προς την άλλη πλευρά, την πιο επικίνδυνη. Ο Ράμι Εφράτι υποδεικνύει πως είναι αυτό το άλλο κομμάτι που όλοι μας πρέπει να προσέχουμε, γιατί είναι εκείνο που μπορεί να επηρεάσει την προσωπική μας ζωή: «Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μπουν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σου και να κλέψουν όλες τις πληροφορίες που αφορούν στη ζωή σου. Μερικές φορές μπορεί και να δημοσιεύσουν όλα όσα έχουν κλέψει. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου προσπαθούν να εκβιάσουν για λύτρα. Μπορεί ακόμα να σου στείλουν έναν ιό, ο οποίος ενδεχομένως να επηρεάσει τη ζωή σου ή τη δουλειά σου. Αν δεν θέλεις να δεις προσωπικά σου στοιχεία να δημοσιοποιούνται ή να προκαλείται ζημιά στην επιχείρησή σου, τότε θα πρέπει να τους πληρώσεις τα χρήματα όπως αξιώνουν. 

Να πάμε σ’ ένα σενάριο από το μέλλον, όταν θα έχουμε αυτόνομα οχήματα: Ταξιδεύεις από τη Λευκωσία προς τη Λεμεσό και ξαφνικά ακούς ένα κλικ. Οι πόρτες του οχήματος κλειδώνουν. Την ίδια στιγμή λαμβάνεις ένα μήνυμα στο κινητό σου το οποίο σε ενημερώνει ότι σε δέκα λεπτά θα εμπλακείς σε τροχαίο δυστύχημα αν δεν πληρώσεις 500 bitcoins. Κοιτάζεις έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου σου και βλέπεις άλλους ανθρώπους να αντιδρούν κατά ανάλογο τρόπο γιατί έλαβαν κι εκείνοι το ίδιο μήνυμα. Από αυτό το παράδειγμα βλέπουμε ότι μπορεί να προκληθεί χάος. Γι’ αυτό πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε ώστε να αποτρέψουμε την πρόκληση χάους».

Απλές κινήσεις αυτοπροστασίας 

Ρώτησα τον Ρ. Εφράτι τι θα πρέπει να γνωρίζω και τι θα πρέπει να πράξω ως απλός πολίτης: «Ξεκινώντας από το πιο απλό μπορείς να είσαι πιο προσεκτικός και να μην πατάς το κουμπί κάθε φορά που λαμβάνεις ένα μήνυμα. Βεβαίως όλοι μας κάνουμε λάθη και μπορεί να πατήσουμε το κουμπί όταν έρθει ένα άγνωστο μήνυμα. Γι’ αυτό πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ανησυχείς ότι μπορεί να συμβεί κάτι αρνητικό. Να νιώθεις ότι μπορείς να δεχθείς επίθεση. Όταν βλέπεις ένα email να μην προχωράς αμέσως και να το ανοίγεις. Όταν πρόκειται για μια νέα εφαρμογή, να μην προχωράς απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα ναι-ναι-ναι συνεχώς και… ξαφνικά να ανακαλύπτεις ότι όλες οι φωτογραφίες βρίσκονται παντού! Γι’ αυτό χρειάζεται ως πολίτης να έχεις τη δική σου επίγνωση».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΑΜΙ ΕΦΡΑΤΙ 

Ο Ράμι Εφράτι, ταξίαρχος (εν εφεδρεία), υπηρέτησε για σχεδόν τρεις δεκαετίες τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνοντας τη διοίκηση διαφόρων μονάδων και λαμβάνοντας υψηλόβαθμες θέσεις στη Στρατιωτική Κατασκοπία. 
Είναι ειδικός σε Μεθόδους Στρατηγικής στον Κυβερνοχώρο με πολυετή πείρα στην αντιτρομοκρατία και κατασκοπευτική τεχνολογία. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη και πρώην επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος του Γραφείου Εθνικής Κυβερνοασφάλειας του Ισραήλ. Υπό αυτή την ιδιότητα συνέβαλε στο να καταλάβει το Ισραήλ μια πρωταγωνιστική θέση στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και να προωθηθεί η ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων οι οποίες ασχολούνταν με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. 

Σήμερα εμπλέκεται σε διάφορα διεθνή προγράμματα για την κυβερνοασφάλεια και την καινοτομία. Ο κ. Εφράτι είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Φίρμιτας ΚυβερνοΛύσεις – Firmitas Cyber Solutions. 

?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ