Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η διακαναλική τηλεμαχία των πέντε υποψηφίων θα είναι συνολικής διάρκειας δύο ωρών και θα είναι χωρισμένη σε δύο ενότητες. Η πρώτη ώρα θα αφορά στην ενότητα του Κυπριακού και η δεύτερη θα αφορά στο κεφάλαιο της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Οι υποψήφιοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα δημοσιογράφων των πέντε μεγάλων παγκύπριων τηλεοπτικών καναλιών, τα οποία θα προβάλουν και το debate. Δηλαδή ΡΙΚ, ΑΝΤ1, ΣΙΓΜΑ, TVONE και ALPHA. Οικοδεσπότης θα είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Παραμένει, όπως πληροφορούμαστε, ερωτηματικό η συμμετοχή ενός τηλεοπτικού καναλιού, καθώς αρχικά είχε εκφράσει τη θέση ότι μόνο Πέμπτη μπορεί με βάση το πρόγραμμά του να μεταδώσει το debate. Ωστόσο, με βάση και τις θέσεις των επιτελείων των υποψηφίων, συμφωνήθηκε όπως αυτό γίνει αρχές της εβδομάδας πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών, προκειμένου να έχουν και οι πολίτες που θα παρακολουθήσουν το debate τον χρόνο να μελετήσουν τις θέσεις των υποψηφίων και να διαμορφώσουν άποψη πριν από τις κάλπες. Έτσι «έκλεισε» ως μέρα η Δευτέρα 22 Ιανουαρίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σημειώνεται, επίσης, ότι είχε εκφραστεί η άποψη για πραγματοποίηση δύο τηλεοπτικών debates συνολικής διάρκειας μίας ώρας το καθένα, όπου στο ένα η θεματολογία να αφορούσε στο Κυπριακό και στο δεύτερο την εσωτερική διακυβέρνηση. Από πλευράς του επιτελείου του Προέδρου Αναστασιάδη διατυπώθηκε η θέση ότι λόγω φόρτου εργασίας του Προέδρου, θα ήταν καλύτερο να γίνει ένα debate, το οποίο να καλύπτει και τις δύο ενότητες, οπόταν και συμφωνήθηκε τελικά να γίνει μία εκπομπή δίωρη.

Από πλευράς των επιτελείων των υποψηφίων Προέδρων Νικόλα Παπαδόπουλου και Σταύρου Μαλά διατυπώθηκε η θέση ότι δεν έχουν πρόβλημα να παρευρεθούν σε περισσότερα από ένα debate, υπό τον όρο ότι σε αυτά θα είναι παρών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο Γιώργος Λιλλήκας τάσσεται υπέρ της άποψης για διενέργεια περισσότερων debate με τους υπόλοιπους υποψήφιους. Σε δηλώσεις του χθες, ο πρόεδρος της Συμμαχίας κάλεσε τα κανάλια να προχωρήσουν στη διενέργεια debate και όποιος υποψήφιος δεν εμφανιστεί να μένει άδεια η καρέκλα του. «Βρισκόμαστε ενάμιση μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές και διαπιστώνω ότι τα επιτελεία Αναστασιάδη, Παπαδόπουλου και Μαλά, συντονισμένα πλέον εργάζονται για να αποστερήσουν από τους Κύπριους πολίτες τη δυνατότητα να δουν συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων», δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα και ενδεχόμενα η μόνη χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα όπου δεν θα δοθεί από ό,τι φαίνεται η δυνατότητα να δουν οι πολίτες τους υποψήφιους Πρόεδρους, να τους συγκρίνουν στα επιχειρήματα και στις προτάσεις τους ώστε να μπορούν να αποφασίσουν ποιον θα ψηφίσουν.

Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές,  πραγματοποιήθηκαν τρία ξεχωριστά debate (κυπριακό, οικονομία και εσωτερική διακυβέρνηση).

Στο debate ξεκαθαρίζεται ότι θα είναι παρόντες οι πέντε υποψήφιοι οι οποίοι στηρίζονται από κοινοβουλευτικά κόμματα. Δηλαδή, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος έχει τη στήριξη του ΔΗΣΥ, ο Νικόλας Παπαδόπουλους ο οποίος στηρίζεται από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγους και Αλληλεγγύη, ο Σταύρος Μαλάς που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λιλλήκας που στηρίζεται από τη Συμμαχία Πολιτών και ο Χρίστος Χρίστου από το ΕΛΑΜ. Με βάση τη νομοθεσία, είναι υποχρεωμένο το κρατικό κανάλι να προβάλει ισότιμα όλους τους υποψηφίους που στηρίζονται από κοινοβουλευτικά κόμματα και για τον λόγο αυτό, όπως πληροφορούμαστε ετοιμάζονται και σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές από το κρατικό κανάλι.

Διακαναλικές στο β’ γύρο
Όσον αφορά στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, ο προσανατολισμός που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι όπως πραγματοποιηθούν μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου τρεις διακαναλικές εκπομπές για τις εκλογές στο σύνολό τους.  
Συγκεκριμένα, γίνονται σχεδιασμοί όπως διενεργηθεί ένα debate μεταξύ των δύο υποψηφίων που θα περάσουν στον β' γύρο των εκλογών και από μία διακαναλική εκπομπή για τον κάθε υποψήφιο ξεχωριστά, όπου θα καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα δημοσιογράφων όλων των τηλεοπτικών σταθμών παγκύπριας εμβέλειας. 

 

?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Φίλιππος, Φιλιππής, Φίλιππας, Φιλιππάκης, Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ, Γρηγόρης, Γρηγορία, Γρηγόριος, Γόλης
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ