Φον ντερ Λάιεν: Υβριδική επίθεση εργαλειοποίηση μεταναστών

Φον ντερ Λάιεν: Υβριδική επίθεση εργαλειοποίηση μεταναστών

Σε σχέση με το κράτος δικαίου στην Πολωνία κάλεσε όλους να αναλάβουν την ευθύνη για την προστασία κοινών αξιών της ΕΕ

Υβριδική επίθεση από τη Λευκορωσία χαρακτήρισε την εργαλειοποίηση των μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την άφιξή της στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου συμμετέχει στη σύνοδο ηγετών.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Όπως τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν, κανενός η ζωή δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο για να εξυπηρετήσει πολιτικούς στόχους και εξέφρασε την πεποίθηση πως το Συμβούλιο θα δώσει ισχυρή απάντηση.

 

Σε σχέση με το κράτος δικαίου στην Πολωνία κάλεσε όλους να αναλάβουν την ευθύνη για την προστασία των κοινών αξιών της ΕΕ, και σε σχέση με την ενέργεια επανέλαβε πως πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, η μακροπρόθεσμη στρατηγική θα πρέπει να είναι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Κατά την άφιξή της στη Σύνοδο, η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τρία σημαντικά θέματα, το κράτος δικαίου στην Πολωνία, τις αυξημένες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και το ζήτημα της μετανάστευσης.  

Αναφερόμενη στο κράτος δικαίου, υπενθύμισε πως αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δύο μέρες νωρίτερα.  

«Ο πυρήνας του ζητήματος είναι η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος στην Πολωνία. Δεν είναι κάτι καινούριο, είναι μία διαδικασία σε εξέλιξη, αλλά με τη νέα απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έχει λάβει νέα διάσταση», επεσήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν.  

«Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την προστασία των θεμελιωδών αξιών μας», τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν.  

Αναφορικά με την ενέργεια η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.  

«Ως Κομισιόν έχουμε καταθέσει μια σειρά μέτρων, που αφορούν τις τιμές ενέργειας, και τις τιμές στο ηλεκτρικό και για να στηρίξουμε τους καταναλωτές», εξήγησε. Πρόσθεσε πως επανεξετάζεται ο τρόπος, που λειτουργεί η αγορά ενέργειας στο σύνολό της, και πως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα «είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική πρέπει να είναι η μαζική επένδυση σε καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια» καθώς πρόκειται «για αξιόπιστη ενέργεια που παράγεται στην Ευρώπη και είναι το μέλλον».  

Τέλος, σε σχέση με το μεταναστευτικό, ανέφερε πως «αυτό που παρατηρούμε στα σύνορα με την Λευκορωσία, το θεωρούμε υβριδική επίθεση από την Λευκορωσία».  

«Κανενός η ζωή κανενός δεν πρέπει να μπαίνει σε κίνδυνο για πολιτικούς σκοπούς, για αυτό είμαι πεπεισμένη ότι το Συμβούλιο θα δώσει ισχυρή και ενωμένη απάντηση σε αυτή τη συμπεριφορά που πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home