Διεθνή

Κίεβο: Η Ρωσία εκβιάζει τον πλανήτη με επισιτιστική κρίση

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων τους επόμενους μήνες, προειδοποίησε ο ΟΗΕ, ενώ διανύουμε την 85η ημέρα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σκοπεύει να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση για άλλους τουλάχιστον τρεις μήνες, καθώς η χώρα συνεχίζει να αντιστέκεται στην εισβολή του στρατού της Ρωσίας.

Ο ουκρανικός στρατός κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην περιοχή γύρω από το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, υποστήριξε το γενικό επιτελεί μέσω Facebook χθες Τετάρτη. Ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το χωριό Ντεμεντίεβκα, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, προελαύνοντας σε βόρειο τομέα της περιοχής. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες στο χωριό Ντοβχένκε, περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Σλοβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Σφοδρές εχθροπραξίες αναφέρθηκαν επίσης γύρω από τις πόλεις Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντιίβκα και κοντά στη Σεβεροντονιέτσκ στην περιφέρεια Λουχάνσκ, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Παρότι η Πολεμική Αεροπορία παρείχε εκ του σύνεγγυς υποστήριξη στις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις, δεν σημειώθηκαν ρωσικά εδαφικά κέρδη στην περιφέρεια, διαβεβαίωσαν οι ουκρανοί επιτελείς.

Live Updates
19/05/2022
20:00
Οι G7 δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τις αγορές ανοιχτές

Οι εφτά ισχυρές οικονομίες που αποτελούν τους G7 είναι αποφασισμένες να κρατήσουν ανοιχτές τις αγορές, αναφέρεται σε προσχέδιο ανακοινωθέντος του επικεφαλής οικονομικών των G7 την Πέμπτη, ενόψει των κινήσεων από ορισμένες χώρες να επιβάλουν ελέγχους στις εξαγωγές στα γεωργικά προϊόντα στα οποία παρατηρούνται ελλείψεις, ενώ συζήτησαν και "πρακτικά βήματα" για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

«Δεσμευόμαστε να κρατήσουμε ανοιχτές τις αγορές και να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των γεωργικών και ενεργειακών αγορών σύμφωνα με τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους», αναφέρεται στην ανακοίνωση που πρόκειται να οριστικοποιηθεί πριν από τη λήξη της συνεδρίασης την Παρασκευή.

Προστίθεται ότι οι κεντρικές τράπεζες των G7 παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο των πιέσεων από τις τιμές στον πληθωρισμό και θα συνεχίσουν να βαθμονομούν τον ρυθμό της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής σύμφωνα με οικονομικά δεδομένα και με σαφή τρόπο.

Επιπλέον, ο Ουκρανός Πρωθυπουργός Ντενίς Σμιγκάλ δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος και οι Υπουργοί Οικονομικών της G7 συζήτησαν «πρακτικά βήματα» για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανακάμψει από τον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία προστατεύει ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Η υποστήριξη των εταίρων θα επιταχύνει τη νίκη μας», έγραψε στο Twitter χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η κυβέρνηση είπε ότι ο Σμιγκάλ ζήτησε επίσης περισσότερη οικονομική βοήθεια για να καλύψει το μηνιαίο έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ουκρανίας, ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στους επόμενους τρεις μήνες για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. Για εμάς, αυτό είναι εξίσου σημαντικό με τα όπλα που παρέχετε για την καταπολέμηση της ρωσικής επιθετικότητας», ανέφερε ο Ουκρανός Πρωθυπουργός στην ανακοίνωση.

Χαιρέτισε επίσης την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παράσχει στην Ουκρανία 9,51 δισεκατομμύρια δολάρια σε μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή.

Η Ουκρανία ελπίζει επίσης σε μια γρήγορη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με ένα πακέτο βοήθειας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων έως και 9 δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να διατεθούν στον προϋπολογισμό, ανέφερε η ανακοίνωση.

19/05/2022
18:55
Ουκρανοί εισαγγελείς ζητούν ισόβια κάθειρξη για Ρώσο στρατιώτη που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου

Οι Ουκρανοί εισαγγελείς ζήτησαν την Πέμπτη ισόβια κάθειρξη για τον πρώτο Ρώσο στρατιώτη που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου από την έναρξη της εισβολής στη Μόσχα, δήλωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου του Κιέβου.

Εισαγγελέας ζήτησε από τον δικαστή «να επιβάλει ποινή με τη μορφή ισόβιας κάθειρξης» στον 21χρονο λοχία του ρωσικού στρατού Βαντίμ Σισιμάριν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι σκότωσε έναν 62χρονο πολίτη τις πρώτες ημέρες της ρωσικής επίθεσης.

Ο πρώτος Ρώσος στρατιώτης που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ζήτησε «συγγνώμη» σε δικαστήριο του Κιέβου την Πέμπτη, καθώς έδωσε λεπτομερή περιγραφή για το πώς σκότωσε έναν άμαχο πολίτη νωρίς στην εισβολή της Μόσχας.

 

19/05/2022
18:02
Κίεβο: Η Ρωσία εκβιάζει τον πλανήτη με επισιτιστική κρίση

«Η Ρωσία ζητεί την άρση των κυρώσεων για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών, εκβιάζοντας τον πλανήτη με επισιτιστική κρίση. Τυπική συμπεριφορά μιας τρομοκρατικής χώρας», δήλωσε στο Twitter o Μικαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

19/05/2022
14:53

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter ότι είχε συνομιλία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για τον ρόλο της Ρωσίας σε παγκόσμια ζητήματα Υγείας καθώς και στην κατάσταση στην Ουκρανία.

«Ζήτησα ασφαλή πρόσβαση στη Μαριούπολη, τη Χερσώνα, τη νότια Ζαπορίζια και άλλες πολιορκούμενες περιοχές για τη μεταφορά υγειονομικής βοήθειας. Οι άμαχοι πρέπει να προστατευθούν», ανέφερε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς στην ανάρτησή του.

19/05/2022
14:03
Τουλάχιστον δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε επιθέσεις ρωσικών πυραύλων

Τουλάχιστον δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους όταν ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν 10 κατοικημένες περιοχές της Ουκρανίας το τελευταίο 24ωρο, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Το Ukraine World πρόσθεσε ότι συνολικά 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Περίπου 38 εγκαταστάσεις έχουν επίσης υποστεί ζημιές.

19/05/2022
14:01
Νέες ρωσικές επιθέσεις στην πόλη του Ντόνετσκ έπληξαν αστική υποδομή

Η πόλη Μπαχμούτ στην περιοχή του Ντόνετσκ, σημαντικός κόμβος για τον ουκρανικό στρατό, δέχεται επίθεση από ρωσικούς πυραύλους και πυροβολικό, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο Πάβλο Κυριλένκο, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντόνετσκ, δήλωσε ότι σημειώθηκε άλλη μια αεροπορική επιδρομή στην πόλη, όπου εξακολουθούν να ζουν περίπου 20.000 άνθρωποι.

Ο Κυριλένκο είπε ότι ένα πενταώροφο κτίριο κατοικιών και ένα κτίριο γραφείων χτυπήθηκαν και ότι μέχρι στιγμής έξι άνθρωποι έχουν διασωθεί από τα ερείπια.

«Οι Ρώσοι συνεχίζουν να βάλλουν εναντίον αμάχων, αλλά η έγκαιρη εκκένωση μας επιτρέπει να σώσουμε εκατοντάδες ζωές», είπε.

«Από τους 73.000 κατοίκους του Μπαχμούτ, λίγο περισσότεροι από 20.000 παραμένουν τώρα στην πόλη, χάρη στους οποίους μπορούμε να αποφύγουμε τον αριθμό των απωλειών που αναμένει ο εχθρός. Για άλλη μια φορά, ζητώ από όλους όσους έχουν την ευκαιρία να εγκαταλείψουν την περιοχή του Ντόνετσκ. Τώρα δεν υπάρχουν απολύτως ασφαλή μέρη στην περιοχή του Ντόνετσκ», πρόσθεσε.

19/05/2022
11:23
Η Ρωσία ανακοίνωσε πως 771 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν από το Αζόφσταλ το τελευταίο 24ωρο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι 771 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο από τη χαλυβουργία Αζόφσταλ στη Μαριούπολη, ανεβάζοντας σε 1.730 το συνολικό αριθμό των ουκρανών μαχητών που έχουν παραδοθεί από τη Δευτέρα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA. Το υπουργείο ανακοίνωσε πως 80 απ' αυτούς είναι τραυματίες.

Εκατοντάδες Ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί βγαίνοντας από το λαβύρινθο των μπούνκερ και των σηράγγων που υπάρχει κάτω από το εργοστάσιο, αν και η Μόσχα και το Κίεβο έχουν δώσει διαφορετικές εκτιμήσεις για τους αριθμούς. Η Διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει την καταγραφή εκατοντάδων αιχμαλώτων πολέμου από το Αζόφσταλ. 

Η ΔΕΕΣ αναφέρει πως η επιχείρηση για την παρακολούθηση των μαχητών που εγκαταλείπουν το εργοστάσιο, των τραυματιών περιλαμβανομένων, άρχισε την Τρίτη και συνεχίζεται σήμερα. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, η ΔΕΕΣ καταγράφει πληροφορίες από τα άτομα ώστε να παρακολουθεί αυτούς που έχουν αιχμαλωτιστεί. Προσθέτει πως δεν μεταφέρει αυτή τους αιχμαλώτους στα μέρη στα οποία κρατούνται.

19/05/2022
10:49
Ο Σολτς προτείνει ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προετοιμαστεί για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, ιδρύοντας ένα ταμείο αλληλεγγύης για να βοηθήσει στην κάλυψη των δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κοστίσει η ανοικοδόμηση», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο ενόψει της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ, ο Σολτς είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δίκιο, ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν ήταν ζήτημα λίγων μηνών ή ετών, «πράγμα που σημαίνει ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό να επικεντρωθούμε στην πραγματιστική, άμεση υποστήριξη».

«Η ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και η αναζωογόνηση της ουκρανικής οικονομίας θα κοστίσει δισεκατομμύρια», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς ως ΕΕ πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε το έδαφος για ένα ταμείο αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτείται από συνεισφορές από την ΕΕ και τους εταίρους της».

19/05/2022
10:37
Η παγκόσμια κοινότητα διπλασιάζει τις προσπάθειές της για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική ανασφάλεια

Δώδεκα δισεκατομμύρια δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα και μια έκκληση του ΟΗΕ για την αποδέσμευση των ουκρανικών σιτηρών: η διεθνής κοινότητα έχει διπλασιάσει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης η οποία επιδεινώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

«Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει τη σίγουρη και με ασφάλεια εξαγωγή των σιτηρών που είναι αποθηκευμένα στα ουκρανικά λιμάνια», κάλεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια υπουργικής συνόδου που οργανώθηκε στη Νέα Υόρκη από τις ΗΠΑ. 

«Μπορούν να εξεταστούν εναλλακτικές οδοί μεταφοράς» για τη μεταφορά μέσω θαλάσσης των σιτηρών που βρίσκονται κυρίως στις σιταποθήκες της Οδησσού, «ακόμη κι αν γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα αρκέσει για να λύσει το πρόβλημα», πρόσθεσε. Πριν καν τον πόλεμο στην Ουκρανία, η επισιτιστική ανασφάλεια είχε αυξηθεί παγκοσμίως εξαιτίας συγκρούσεων, κλιματικών και οικονομικών κρίσεων.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε την κατάσταση, καθώς οι δύο χώρες εξάγουν το 30% των σιτηρών που καταναλώνονται παγκοσμίως. 

19/05/2022
09:52
TASS: Περισσότεροι από τους μισούς μαχητές στο Azovstal παραδόθηκαν

Το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλείται δηλώσεις του ηγέτη των αυτονομιστών του Ντονέτσκ.

19/05/2022
09:41
Περισσότεροι από 900 Ουκρανοί από το Azovstal σε κέντρα κράτησης

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι περισσότεροι από 900 Ουκρανοί στρατιώτες που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη από τις 16 Μαΐου έχουν σταλεί σε κέντρα κράτησης.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι συνολικά 959 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 51 με σοβαρά τραύματα, παραδόθηκαν στη διάρκεια δύο ημερών.

Επιβεβαίωσε εκ νέου ότι οι τραυματίες λαμβάνουν θεραπεία στο νοσοκομείο στο Νοβοαζόφσκ στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DPR), ενώ οι άλλοι στάλθηκαν σε κέντρο κράτησης στην Ολενίβκα, μια πόλη κοντά στις γραμμές του μετώπου αλλά σε έδαφος που ελέγχεται από το DPR. 

Η ουκρανική πλευρά δεν έχει ενημερώσει για τον αριθμό των ατόμων που εγκατέλειψαν το Azovstal ούτε για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή τους με Ρώσους αιχμαλώτους.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που παραδόθηκαν στο δεν πρέπει να τυγχάνουν κακομεταχείρισης και θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

19/05/2022
08:14
Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας κατηγορεί τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί την πείνα σαν πολεμικό όπλο

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, η Αναλένα Μπέρμποκ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία διότι χρησιμοποιεί την πείνα σαν όπλο πολέμου.

«Η Ρωσία διεξάγει αυτόν τον πόλεμο με ακόμα ένα φρικτό και αποτελεσματικό όπλο: την πείνα και τη στέρηση. Προχωρώντας στον αποκλεισμό ουκρανικών λιμανιών, καταστρέφοντας αποθηκευτικούς χώρους, δρόμους και σιδηροτροχιές, η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον των σιτηρών, προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση», υποστήριξε η γερμανίδα ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με ομολόγους της στα Ηνωμένα Έθνη.

«Το κάνει τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι ήδη απειλούνταν από λιμό, ειδικά στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, εξαιτίας των συρράξεων που μαίνονται στην περιοχή».

Σύμφωνα με την Μπέρμποκ, η Ρωσία εμποδίζει την εξαγωγή κάπου 20 τόνων σιτηρών από την Ουκρανία, κυρίως προς κράτη της βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας είναι αποκλεισμένο στο λιμάνι της Οδησσού.

Η Ουκρανία –όπως και η Ρωσία– συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών διεθνώς. Στις δύο χώρες μαζί αναλογεί σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού και κριθαριού και το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ηλιέλαιου.

19/05/2022
08:13
Δυνάμεις της Ουκρανίας βομβάρδισαν την περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας

Ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν χωριό στη Ρωσία, κοντά στα σύνορα των δύο εμπόλεμων κρατών, στη δυτική περιφέρεια Κουρσκ, νωρίς σήμερα το πρωί με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών, ο Ρομάν Σταραβόιτ.

Επλήγη βιοτεχνία παραγωγής αλκοολούχων ποτών και αρκετά άλλα κτίρια στο χωριό Τιότκινο, ανέφερε ο κ. Σταραβόιτ μέσω της πλατφόρμας Telegram.

19/05/2022
08:13
Στο έλεος του Πούτιν οι μαχητές του Aζοφστάλ

Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον για τους μαχητές του τελευταίου θυλάκου ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, της τεράστιας χαλυβουργίας Αζοφστάλ, που παραδίδονται στον ρωσικό στρατό, καθώς η Μόσχα δεν δίνει καμία ένδειξη ότι είναι έτοιμη να συμφωνήσει με το Κίεβο ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι άλλοι 694 μαχητές παραδόθηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 959. Οπως ανέφερε όμως ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπου ανήκει η Μαριούπολη, μεταξύ των παραδοθέντων δεν συγκαταλέγεται κανείς από τους στρατιωτικούς διοικητές των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίοι εξακολουθούσαν μέχρι χθες το βράδυ να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα υπόγεια, θωρακισμένα καταφύγια της χαλυβουργίας.

19/05/2022
08:12
ΟΗΕ: Η εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων τους επόμενους μήνες, προειδοποίησε ο ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι ο πόλεμος έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες λόγω της αύξησης των τιμών.

«Ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει λιμούς που θα διαρκέσουν χρόνια εάν οι ουκρανικές εξαγωγές δεν αποκατασταθούν στα προπολεμικά επίπεδα», πρόσθεσε.

Η σύγκρουση έχει διακόψει τις προμήθειες από τα λιμάνια της Ουκρανίας, τα οποία εξήγαγαν τεράστιες ποσότητες ηλιέλαιου καθώς και δημητριακά, όπως καλαμπόκι και σιτάρι. Αυτό μείωσε την παγκόσμια προσφορά και προκάλεσε αύξηση των τιμών.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων είναι σχεδόν 30% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι η σύγκρουση «απειλεί να οδηγήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην επισιτιστική ανασφάλεια που ακολουθείται από υποσιτισμό, μαζική πείνα και λιμό. Υπάρχει αρκετό φαγητό στον κόσμο μας τώρα, αν ενεργήσουμε μαζί. Αλλά αν δεν λύσουμε αυτό το πρόβλημα σήμερα, θα αντιμετωπίσουμε το φάσμα της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων τους επόμενους μήνες».

Προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική λύση στην επισιτιστική κρίση χωρίς την επανένταξη της παραγωγής τροφίμων της Ουκρανίας, καθώς και του λιπάσματος που παράγεται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, στην παγκόσμια αγορά.

Επόμενο άρθρο

Παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει «δυσκολίες» μα συνεχίζει μέχρι τέλους

Επιμένει ότι η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων
19/05/2022 - 08:05

ΣχετικέςΕιδήσεις

Ουκρανικές δυνάμεις έχουν διαρρήξει ρωσική άμυνα κατά μήκος Δνείπερου

Τα ουκρανικά στρατεύματα επεκτείνονται στο ανατολικό μέτωπο
04/10/2022 - 09:49

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε υποβρύχια και τρένα τα μεταπυρηνικά όπλα του Πούτιν;

Ο Πούτιν έχει από το 2018 στη διάθεσή του έξι τύπους μεταπυρηνικών όπλων
04/10/2022 - 08:58

Απειλεί η Ρωσία για χρήση πυρηνικών και έναρξη ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου

Αυξάνονται οι φόβοι για μια απρόβλεπτη αντίδραση του Πούτιν στο πεδίο της μάχης (ΒΙΝΤΕΟ)
03/10/2022 - 22:14

Οδυνηρή ήττα για τη Μόσχα: Επιστράτευση ή το απόλυτο φιάσκο;

Σαρωτικός είναι ο Ουκρανικός στρατός, σηκώνουν σημαία σε ακόμη ένα σημείο (ΒΙΝΤΕΟ)
03/10/2022 - 20:31

Φόβοι για κινήσεις Πούτιν: Ρωσικό υποβρύχιο εγκατέλειψε τη βάση του στην Αρκτική

"Πυρηνικό τσουνάμι" μπορεί να προκληθεί από δοκιμή της υπερτορπίλης «Ποσειδώνας» (ΒΙΝΤΕΟ)
03/10/2022 - 19:25

Ρωσία: Η Δούμα ενέκρινε την προσάρτηση των 4 ουκρανικών περιοχών

Η Ουκρανία και η Δύση κατήγγειλαν τα δημοψηφίσματα ως καταναγκαστικά και παράνομα
03/10/2022 - 15:46

περισσότερες ειδήσεις

Κύπρος

Τα έχουν χαμένα οι αρμόδιοι με την επιστροφή των οργανωμένων στα γήπεδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Υπεραμύνονται του νόμου για την κάρτα φιλάθλου, φτάνει να εφαρμοστεί σωστά

"Απαράδεκτο και εξωφρενικό": Νέο γύρο συγκάλυψης βλέπει η οικογένεια του Θανάση

Οργισμένη με τον Γενικό Εισαγγελέα η μητέρα του Θανάση Νικολάου
Ελλάδα

ΥΠΕΞ Ελλάδας:Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όλα τα μέσα

"Έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις"

Μητσοτάκης: Κοντά στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα η Βρετανία

Τι ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη Sunday Times ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Φρίκη στα Χανιά: Γυναίκα κατήγγειλε τον βιασμό της από τέσσερα άτομα

Το ένα άτομο έχει ομολογήσει ότι βρισκόταν στο σημείο
Διεθνή

Τουλάχιστον 100 νεκροί από τον κυκλώνα Ίαν που ισοπέδωσε τη Φλόριντα

Πρόκειται για έναν από τους πιο ισχυρούς κυκλώνες στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ

Ουκρανικές δυνάμεις έχουν διαρρήξει ρωσική άμυνα κατά μήκος Δνείπερου

Τα ουκρανικά στρατεύματα επεκτείνονται στο ανατολικό μέτωπο

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο, πέρασε από το ιαπωνικό αρχιπέλαγος

Ετοιμάζουν «σθεναρή αντίδραση» ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα

tv news

«Η Γη Της Ελιάς» Β’ κύκλος

«Η Γη Της Ελιάς» Δείτε εδώ τις περιλήψεις των τελευταίων ανατρεπτικών επεισοδίων
Alpha TV Κύπρου

δείτε σήμερα

Τρί, 04/10/2022 - 11:00ALPHA ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Τρί, 04/10/2022 - 14:15ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ
Τρί, 04/10/2022 - 15:15ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ
Τρί, 04/10/2022 - 17:00DEAL
Τρί, 04/10/2022 - 17:50ALPHA NEWS
Τρί, 04/10/2022 - 19:00THE CHASE
Τρί, 04/10/2022 - 20:00ALPHA NEWS
Τρί, 04/10/2022 - 21:00ΣΑΣΜΟΣ
Τρί, 04/10/2022 - 22:15Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
Τετ, 05/10/2022 - 00:45THE CHASE
Τετ, 05/10/2022 - 01:45LINE OF DUTY (TV SERIES)
Τετ, 05/10/2022 - 02:30ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΤΑΙΡΙ ΜΟΥ
Τετ, 05/10/2022 - 03:15ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑ
Τετ, 05/10/2022 - 04:45ΕΡΩΤΑΣ ΜΕΤΑ